Spring naar de content

‘s Werelds meest duurzame koelkast komt uit Nederland

Gaat de Nederlandse ontwerper Floris Schoonderbeek het milieu beveiligen tegen onze koelkasten? Oké, zo’n vaart zal het misschien niet lopen, maar nadat vorige week bekend werd dat zelfs ‘groene’ koelkasten voorzien zijn van sjoemelsoftware, zijn alternatieven zoals die van Schoonderbeek meer dan welkom. De designer ontwierp de Groundfridge, een koelkast die geen elektriciteit verbruikt. Niet geschikt voor ieder huishouden, wél duurzaam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Nadat de hele wereld over Volkswagen heen viel omdat de fabrikant met speciale software de stikstofuitstoot tijdens tests wist te manipuleren, was er vorige week eenzelfde schandaal rondom ‘groene’ koelkasten. Japanse koelkasten bleken in het verleden over speciale software te hebben beschikt. Deze zorgde ervoor dat de koelkasten minder energie verbruikten tijdens controles. Het daadwerkelijke verbruik zou tijdens zo’n test drie keer zo hoog liggen. De fout schijnt inmiddels aangepast te zijn, maar het leed was al geschied.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zeker omdat de consument steeds meer behoefte heeft aan groene en duurzame producten, moest er toch een stap gezet worden. Wie weet komen er nieuwere ‘groenere’ koelkasten, maar tot die tijd heeft de Nederlandse ontwerper Floris Schoonderbeek een heel goede troef in handen.

Hij bouwde de koelkast voor ontwerpbureau Weltevree, eerder dit jaar. De koelkast staat niet in de keuken, maar bevindt zich onder de koude, isolerende aarde – een innovatie van de welbekende koelkelder. En een opsteker voor de energierekening.

Voor zijn ontwerp werd de Arnhemse ontwerper genomineerd voor een Dutch Design Award.

Onderwerpen