Spring naar de content

60 graden in 2070: hoe lang zijn de Golfstaten nog bewoonbaar?

Deze zomer liepen de temperaturen in steden in de Golfstaten, waaronder Koeweit-stad, op tot 50 graden – een recordtemperatuur. Volgens recent onderzoek blijft het daar niet bij. De komende jaren wordt het er alleen maar heter en in 2070 kan de temperatuur oplopen tot wel 60 graden. Gebieden rond de Perzische Golf kunnen door extreme hitte mogelijk onleefbaar worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Als de uitstoot van broeikasgassen doorzet, waar de wetenschappers voor hun studie vanuit gegaan zijn, zal de Perzische Golf in de tweede helft van deze eeuw zo geteisterd worden door hittegolven, dat rond 2070 temperaturen van 60 graden eerder regel dan uitzondering zijn. Dat schrijven de Amerikaanse wetenschappers van het Massachusetts Institute for Technology (MIT) in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change. Ironisch genoeg heeft de regio deze ontwikkeling zelf in de hand, want de oorzaak van de klimaatverandering ligt, al dan niet deels, bij de verbranding van fossiele brandstoffen die de Golfstaten zelf oppompen.

Voor hun studie analyseerden de onderzoekers verschillende klimaatmodellen, waarbij ze de toekomstige temperaturen voorspelden aan de hand van de zogenoemde natteboltemperatuur – een meetsysteem waarbij de hoeveelheid hitte en vocht worden verrekend. Een belangrijk punt in dat model is 35 graden Celsius, dat omgerekend kan worden naar een werkelijke temperatuur van 60 graden Celsius.

Uit de gegevens bleek dat in de tweede helft van deze eeuw de temperaturen zo rond die 60 graden zullen liggen. Een stijging van 10 graden ten opzichte van de 50 graden Celsius die afgelopen zomer al in steden als Dubai, Doha, Abu Dhabi en Koeweit-Stad zijn gemeten. De onderzoekers verwachten de extreme temperaturen in 2070 dan ook te kunnen meten in de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en steden aan de grens van Iran.

De luchtvochtigheid wordt in grote steden bij die temperatuur zo hoog, dat het lichaam de warmte niet meer kwijt kan. Temperaturen waar het menselijk lichaam simpelweg niet voor gebouwd is. “Onder dergelijke omstandigheden zou de klimaatverandering waarschijnlijk leiden tot een vroegtijdige dood van de zwaksten – met name kinderen en ouderen,” zeggen de onderzoekers in hun studie. Uit de analyse blijkt ook dat dergelijke extreem hete momenten nu eens in de twintig dagen voorkomen. Rond 2070 zal het dagelijkse kost zijn. Mensen die leven zonder airconditioning zouden dan na zo’n zes uur overlijden, zegt hoofdonderzoeker, professor Eltahir.

Aan de andere kant van de Rode Zee zullen de temperaturen minder extreem worden, zeggen de wetenschappers, maar ook hier zal de gemiddelde temperatuur behoorlijk stijgen de komende jaren. Dat kan weer grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de Hadj, die jaarlijks honderdduizenden moslims naar Mekka voert. “Een van de rituelen van de Hadj – de dag van Arafat – bevat buiten bidden nabij Mekka van zonsopkomst tot -ondergang. In deze condities, wordt het heel moeilijk om rituelen buiten te organiseren,” aldus Eltihar.

Onderwerpen