Spring naar de content

Apple hoeft door politie in beslag genomen iPhone niet te ontgrendelen

Onze smartphone bevat een schat aan informatie, over de gebruiker en over zijn omgeving. Niet slechts een speeltje waar zomaar wat applicaties op geïnstalleerd zijn, maar een handig middel om allerlei – gevoelige – gegevens te achterhalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Dat gevaar nemen we voor lief. Uiteraard zijn we na een aantal privacyschandalen en data breaches wel voorzichtiger, of in ieder geval: bewuster van de risico’s. Maar die risico’s wegen in de meeste gevallen niet op tegen het gemak. Zeg nu zelf: kunt u nog zonder smartphone?

Ook de fabrikanten van verschillende smartphones beweren uw privacy hoog in het vaandel te hebben staan. Uiteraard kan dit ook met de nodige scepsis behandeld worden, gebruikersgegevens worden immers ook door een bedrijf als Apple gebruikt voor bijvoorbeeld het verbeteren van spraakdienst Siri. En hoe anoniem dat allemaal is, is nog maar de vraag.

Desalniettemin weigerde Apple deze week de iPhone te unlocken van een verdachte in een Amerikaanse drugszaak. In het kader van een strafrechtelijk onderzoek door de Drug Enforcement Agency (DEA) en de FBI werd Apple gevraagd mee te werken aan het de-blokkeren van de iPhone, waarop mogelijk bewijsmateriaal staat.

Maar dit hoeft het bedrijf helemaal niet te doen, zo luidde de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in deze zaak. De rechter vergeleek het ontgrendelen van een in beslag genomen iPhone door Apple met een farmaceutisch bedrijf dat gedwongen mee moet helpen aan het leveren van gif voor dodelijke injecties. Duidelijke taal van de rechter, en een klinkende overwinning voor Apple.

Een van de hoofdredenen van de advocaat van Apple is dat medewerking aan een dergelijk onderzoek het vertrouwen van de consument zou doen ‘verdampen’, waar natuurlijk een kern van waarheid in zit. Klinkt wat minder nobel, maar is wel zo commercieel natuurlijk. En eigenlijk maakt de reden geen verschil. Wat telt is dat smartphonefabrikanten er commercieel bij gebaat zijn dat gegevens van gebruikers niet zomaar op straat komen te liggen, een klein lichtpuntje dus.

Onderwerpen