Spring naar de content

Friendly banter: fans All Blacks en Wallabies gaan online de strijd aan

Alsof Nederland en Duitsland tegenover elkaar staan in de finale van een WK Voetbal: zo kan de eindstrijd tussen rugbygrootheden Nieuw-Zeeland en Australië het best worden gezien. Online wordt het duel tussen de rivalen al voorzichtig uitgevochten door de fans.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Buiten het feit dat het op het zuidelijk halfrond tegen het zomerseizoen aan begint te lopen, raken de gemoederen met aanstaande zaterdag in het vooruitzicht nog eens extra verhit. Grappen en sneren vliegen op de sociale media over en weer, maar het blijft respectvol. Want Australië en Nieuw-Zeeland staan op goede voet met elkaar, veel Kiwi’s werken en wonen bij de Ozzies en vice versa.

mccaw
De voorpagina van The Daily Telegraph

Friendly banter, zo noemen ze het Down Under, en dat kan het beste vertaald worden als elkaar vriendelijk voor de gek houden. Maar zoals het in het rugby ook gaat, spelen ze af en toe op de man. Zo moet de captain van de All Blacks, Richie McCaw het in Australië ontgelden. Op de voorpagina van de Daily Telegraph prijkte een bewerkte foto van de beste man, die aanstaande zaterdag zijn 148ste interland (cap) speelt, de meeste in de geschiedenis van de sport.

Hoge bomen vangen veel wind, en de speelstijl van McCaw valt bij zijn critici niet altijd in goede aarde. Volgens zijn tegenstanders houdt hij er nogal een grubby (smerige) interpretatie van de regels op na. En dat zit hoog, zo hoog dat op het wereldberoemde Bondi Beach zelfs een heuse sandwichman gesignaleerd werd, die de niet miss te verstane boodschap: Richie McCaw is a f*cking cheat verkondigde. Een vertaling is overbodig.

En dan is er nog de discussie of Wallabie David Pocock niet gewoon beter is dan McCaw.

Aan de overkant van de Tasmanzee zijn ze uiteraard ook niet vies van een paar vegen uit de pan. Optimisme heerst, en toegegeven: de Australiërs wonnen de kwartfinale (tegen Schotland) met één punt verschil, via een onterecht toegekende penalty, hetgeen naderhand toegegeven werd door scheidsrechter Craig Joubert.

Michael Cheika right now 😆 #wallabies #australia #allblacks #newzealand #rugbyworldcup

Een foto die is geplaatst door ✖️Rugby Memes (@rugbymemesofficial) op

Het optimisme bij de All Blacks zorgde er in ieder geval dat een toegewijde fan zich alvast een passende tattoo liet zetten.

De controversiële overwinning op Schotland is voor de Kiwi’s een reden om de Australiërs in hun hemd te zetten. De scheidsrechter aanstaande zaterdag is Nigel Owens, een Welshman die zeer ervaren is en gezien wordt als een van de beste scheidsrechters in de sport, hetgeen het Australische team (volgens onderstaande tweet) niet in de koude kleren gaat zitten.

Ook het kapsel van Stephen Moore is het mikpunt van spot.

Will this dude be lifting the cup at Twickers? 🇦🇺🇳🇿🏆 #wallabies #allblacks #australia #newzealand #twickenham #rugbyworldcup

Een foto die is geplaatst door ✖️Rugby Memes (@rugbymemesofficial) op

De finale tussen Nieuw-Zeeland en Australië begint zaterdagmiddag om 17.00 uur (dus erg vroeg voor supporters aan de andere kant van de wereld.) De wedstrijd is live te volgen op RTL 7.

epa05003169 The Australian Wallabies team colours are seen lit on the Sydney Opera House sails, in Sydney, Friday, October 30, 2015. The visual tribute is to promote the Australian Wallabies rugby team making the Rugby World Cup final against New Zealand to be played this Saturday, October 31, in London, Great Britain. EPA/SAM MOOY NO ARCHIVING
Een fraai plaatje dat we u niet willen onthouden: het Sydney Opera House, in de kleuren van de Wallabies.