Spring naar de content

Hoe de ijzersterke All Blacks geschiedenis schreven in Engeland

Nieuw-Zeeland heeft zaterdag rugbygeschiedenis geschreven door in een zinderende WK-finale rivaal Australië te verslaan (34-17). De All Blacks zijn het eerste team dat twee keer achter de Webb Ellis Cup verovert en het eerste land dat zich voor de derde keer tot wereldkampioen kroont.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

De eindstrijd in het Londense Twickenham Stadium was van begin tot het eind een reclame voor het rugby. Prachtige aanvallen en keiharde tackles wisselden elkaar in moordend tempo af. Al in de eerste minuut liep de Australische captain Stephen Moore met een bloedneus op het veld. In dezelfde minuut liet All Black Ma’a Nonu al enkele tegenstanders zijn hielen zien.

De Wallabies beperkten zich in de eerste helft tot verdedigen en deden dat met verve. De Nieuw-Zeelanders leken in de eerste veertig minuten alleen te kunnen scoren dankzij penalties van fly half Dan Carter. Toch deelden de All Blacks vlak voor de rust een harde tik uit. Na een snelle aanval kon Nehe Milner-Skudder de eerste try van het duel scoren.

eerstetry_HP
Nehe Milner-Skudder vliegt naar de belangrijke eerste try, vlak voor rust

Nadat Nonu vlak na de pauze de tweede Nieuw-Zeelandse try had gemaakt en zijn team daarmee op 21-3 had gezet, leek de finale vroegtijdig beslist. Toch zal menig All Black-supporter de nagels in de daaropvolgende fase flink hebben toegetakeld met de tanden. In de tien minuten dat Ben Smith een straf uitzat op de sin bin, wisten de Wallabies dankzij tries van David Pocock en Tevita Kuridrani terug te komen tot op vier punten.

Het was de weergaloze Carter die zijn ploeg vervolgens bij de hand nam. Dankzij een dropgoal en een van ver raak geschoten penalty zette hij de Australiërs op een haast onoverbrugbare achterstand. Beauden Barret zorgde in de slotfase voor de kers op de toch al rijkelijk gevulde taart door nog een Nieuw-Zeelandse try op het bord te zetten.

dancarterdropgoal_HP
Dan Carter geeft zijn ploeg lucht door een prachtige dropgoal te maken

En zo mocht de afzwaaiende kapitein Richie McCaw – met 148 caps voor de All Blacks de absolute recordhouder – net als vier jaar geleden de Webb Ellis Cup boven zijn hoofd houden. De Nieuw-Zeelanders toonden zich tijdens het sensationele WK Rugby in Engeland verreweg de sterksten (alle wedstrijden werden gewonnen en het team scoorde de meeste punten) en pakten de titel voor de derde keer in de historie.