Spring naar de content

De kijkcijfers, de topscorers en de tackles: het WK Rugby in cijfers

Nederland – of in ieder geval een deel van het land – is de afgelopen periode gevallen voor het rugby. Een sensationeel wereldkampioenschap in Engeland heeft de inschrijvingen bij rugbyclubs enorm doen stijgen. HP/De Tijd geniet nog even na en zet de belangrijkste cijfers op een rijtje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

In totaal werden er in Engeland 48 rugbywedstrijden op het hoogste niveau gespeeld. 2.477.805 toeschouwers waren live aanwezig in de stadions, een gemiddelde van 51.620 supporters per duel. Ter vergelijking: de Rotterdamse Kuip heeft minder plekken (51.117) beschikbaar. In Nederland werd het toernooi vanaf de bank gevolgd. 680.000 kijkers zagen zaterdagavond live hoe Nieuw-Zeeland de wereldtitel pakte.

2439 punten
De All Blacks scoren dan ook niet verrassend uitstekende statistieken. De wereldkampioen is het enige land dat geen wedstrijd verloor tijdens het toernooi, scoorde de meeste punten (290) en de meeste tries (39). Een belangrijk aandeel was daarbij weggelegd voor Julian Savea (acht tries) en Nehe Milner-Skudder (zes tries), die de lijst met meest gescoorde tries tijdens het toernooi aanvoeren.

Dan Carter kreeg het vaakst de kans om de mogelijkheid (de vrije kans die volgt na een gescoorde try) tussen de palen te trappen en deed dat 23 keer succesvol. Milner-Skudder was de speler die tijdens het toernooi de meeste meters maakte in bezit van de bal: 561.

eerstetry_HP
Nehe Milner-Skudder op weg naar een van zijn zes tries

Over het hele toernooi gezien werden 271 tries, 224 penalties, 194 conversies en acht dropgoals gemaakt, wat een totaal van 2439 punten oplevert. De toeschouwers zagen het meeste punten worden gescoord tijdens de groepswedstrijd tussen Argentinië en Namibië: 64-19. De Argentijnen, die uiteindelijk als vierde eindigden, hadden met Nicolas Sanchez ook de topscorer van het toernooi in huis. De fly half was goed voor 97 punten.

913 tackles
De grootste overwinning van het toernooi kwam op naam van Zuid-Afrika. De bronzen medaillewinnaars versloegen de Verenigde Staten in de poulefase met 64-0. Handre Pollard kroonde zich tot penaltykoning van het WK. De Springbok schoot er 23 tussen de palen. De Zuid-Afrikanen waren daarnaast kampioen van de tackle en werkten 913 keer een tegenstander succesvol naar de grond. Francois Louw en Lodewijk De Jager haalden de meeste opponenten neer: beiden 77.

De laatste eervolle vermelding is voor David Pocock, de grote man aan de kant van verliezend finalist Australië. De nummer acht van de Wallabies brak samen met zijn partner in crime Michael Hooper menig vijandige aanval af en was goed voor de meeste turnovers (succesvolle overname van de bal) van het toernooi: 17.

Meer cijfers zijn te vinden op www.rugbyworldcup.com.