Spring naar de content

Gelukkig, het schaatsseizoen is weer begonnen

Het schaatsseizoen is dit weekend gestart met de KNSB Cup op de IJsbaan Twente in Enschede. Er waren wat opmerkelijke resultaten, maar het was vooral goed voor de gemoedstoestand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Het zijn bijzondere tijden. Tijden waarin Nederlandse voetballers niet meer tot de besten van Europa behoren. Een periode waarin vrouwen met een afwijkende mening een piemel wordt toegewenst en waarin een discussie over een fictief personage, met verzonnen hulpjes (laat het nou eens los, van de kinderen mag het) het land op zijn kop zet.

Op zo een moment is het – zonder enig cynisme – fijn dat het schaatsen bestaat. De sport biedt, in al zijn eenvoud, een baken van rust.

De afgelopen weken werden we al warm gemaakt. De NOS nam ons mee naar de presentaties van de vele schaatsploegen die ons land rijk is. Team LottoNL-Jumbo, Team Corendon, Team 4 Gold en wat zo niet meer. Elke equipe herbergde wel een schaatser met een verhaal (vader geworden / hard gevallen / ruzie gehad / nog harder gevallen). Stuk voor stuk waren ze desalniettemin ‘klaar om te knallen’.

En nu is het eindelijk begonnen. Niet in het vertrouwde Thialf – de schaatstempel in Heerenveen wordt verbouwd -, maar in Enschede. ‘Waar het koud is’, volgens verslaggever Bert Maalderink (die Oranje in de winter steevast inruilt voor hardrijders op de schaats) en ‘het uitzicht voor kijker en de camera bedroevend is’. “Daar kan de ijsbaan niets aan doen,” wist Sven Kramer. Viel niets op af te dingen.

Op IJsbaan Twente dienden de schaatsers dit weekend op de verschillende afstanden bij de eerste vijf te rijden om zich te plaatsen voor de eerste reeks wereldbekerwedstrijden. Afgezien van enkele verrassingen (Ireen Wüst bleek niet fit genoeg, Michel Mulder en Jan Smeekens redden het niet op de 500 meter en Erik Jan Kooiman troefde Jorrit Bergsma en Kramer af op de 10 kilometer) klonk het getik van de klapschaatsen op het ijs vertrouwd.

Het is de opmaat naar ruim vier maanden lang wereldbekers, Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen. Vier maanden op zondagmiddag afstemmen op de NOS – live of via Teletekst. Vier maanden lang luisteren hoe Herbert Dijkstra nét de verkeerde voorspelling doet. Vier maanden Erben Wennemars die veel knap vindt en hardop hoopt op een Elfstedentocht (zal het dan eindelijk!?). Vier maanden lang Kleintje Pils.

En volgend jaar zal het niet anders zijn.

Uitslagen KNSB Cup
Mannen
500 meter: 1. R. Mulder 2. Verbij 3. Otterspeer 4. Jorritsma 5. Nuis
1000 meter: 1. Nuis 2. Groothuis 3. Verbij 4. Jorritsma 5. Krol
1500 meter: 1. Jorritsma 2. Nuis 3. Krol 4. Olde Heuvel 5. Kramer
5000 meter: 1. Bergsma 2. Kramer 3. De Vries 4. Olde Heuvel 5. Kooiman
10000 meter: 1. Kooiman 2. Bergsma 3. Kramer 4. De Vries 5. Stroetinga

Vrouwen
500 meter: 1. Ter Mors 2. Oenema 3. Van der Werff 4. Leenstra 5. Van den Brandt
1000 meter: 1. Ter Mors 2. De Neeling 3. Leenstra 4. Boer 5. De Vries
1500 meter: 1. Joling 2. De Jong 3. Leenstra 4. Valkenburg 5. De Neeling
3000 meter: 1. Nauta 2. Voorhuis 3. Van der Weijden 4. Joling 5. Schouten
5000 meter: 1. Kleibeuker 2. Schouten 3. Van der Geest 4. Nauta 5. De Jong