Spring naar de content

Echt of niet, na de KKK-onthullingen zit de schrik er goed in

Hackers van de activistengroep Anonymous zouden zijn begonnen met het publiceren van gegevens van duizenden leden van de Ku Klux Klan. Op die lijst staan ook de namen van enkele Amerikaanse senatoren en burgemeesters. Over de herkomst van de lijst bestaat echter onduidelijkheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Anonymous kondigde vorige week aan de identiteit van duizend leden van de racistische Ku Klux Klan te gaan onthullen. De afgelopen twee dagen zijn inderdaad vier lijsten gepost op de website Pastebin, met daarop de telefoonnummers en mailadressen van vermeende leden van de Klan. Onder hen ook een aantal prominente politici.

Het is echter nog onduidelijk of het om de echte lijst van Anonymous gaat. Een twitteraccount met de naam OperationKKK ontkent het verhaal. Volgens dit account zou Anonymous helemaal geen lijst naar buiten gebracht hebben. Dat zou pas op 5 november gebeuren.

Ondanks de twijfel over de herkomst van de lijst, zit de schrik er bij verschillende bij naam genoemde politici al goed in. Onder meer de Republikeinse senatoren Thom Tills, Dan Coats, John Corny en Johnny Isakson zouden op de lijst staan. Ook Jim Gray, burgemeester van Kentucky, wordt genoemd. Hij distantieert zich van de publicaties. “Ik heb geen enkele band met de Ku Klux Klan, ik ben tegen al hun ideeën,” reageert hij. “Ik weet niet waar deze gegevens vandaan komen, maar het is een zware belediging.” Madeline Rogero, burgemeester van Knoxville, noemde de aantijgingen eveneens niet waar. Ze pleitte in het verleden al voor rechten van homoseksuelen en heeft familie met een Afro-Amerikaanse achtergrond, dus dat haar naam op de lijst staat, lijkt niet logisch.

Enkele Afro-Amerikaanse Twitteraars namen het zelfs voor hun burgemeester op.

Anonymous wil via de sociale media een campagne tegen de racistische beweging beginnen. Dat moet gebeuren onder de hashtag #HoodsOff.

De hackers willen de anonieme racisten ontmaskeren, en niet van de leiders van wie het gezicht wel al bekend is. “Jullie zijn terroristen die hun identiteit verbergen achter lakens en de maatschappij op elk niveau infiltreren,” zo laat Anonymous in een verklaring weten. “Jullie hebben al meer dan 200 jaar bloed aan jullie handen.”