Spring naar de content

Vijf bobo’s strijden om de troon van Sepp Blatter

Een dag nadat scheidend president Sepp Blatter in het ziekenhuis werd opgenomen – alle beschuldigingen richting zijn persoon en de organisatie die hij zo lang voorzat, leidde bij de Zwitser tot stress – maakte de FIFA de kandidatenlijst voor de verkiezingen in februari van volgend jaar bekend. De geschorste Michel Platini mag niet meedoen. Deze vijf bobo’s wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

KhalifaHPSalman bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrein)
De meest besproken kandidaat is sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa. De kandidatuur van de voorzitter van de Aziatische voetbalbond (AFC) wordt door mensenrechtenorganisaties bekritiseerd. Bin Ebrahim zou betrokken zijn geweest bij het neerslaan van een protest tegen de regering in Bahrein. Toch is de sjeik een topkandidaat. Alle 47 bij de AFC aangesloten bonden hebben hun steun toegezegd. Bin Ebrahim is daarnaast een goede vriend van sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah van Koeweit, een belangrijke speler in de internationale sportpolitiek.

InfantinoHPGianni Infantino (Zwitserland)
Wie weleens een loting voor de Champions League of Europa League volgt, herkent Gianni Infantino direct. De kale Zwitser praat al jaren het balletjes graaien aan elkaar. De secretaris-generaal van de UEFA werd naar voren geschoven toen de positie van zijn baas (Platini) in opspraak kwam en diens deelname aan de verkiezing onzeker werd. Infantino was al goed voor een eerste populistisch plan. Hij opteerde voor een WK waaraan niet minder dan veertig landen al deel mogen nemen. Wat dan weer goed nieuws is voor het Nederlands elftal.

champagneHPJérôme Champagne (Frankrijk)
Bij de laatste verkiezingen in mei van dit jaar hoopte Jérôme Champagne al een gooi te kunnen doen naar het presidentschap. De Fransman kreeg echter niet voldoende steun en trok zich al in februari terug. Nu, een klein jaar later gelooft Champagne – ooit de rechterhand van Blatter – in zijn nieuwe kansen. De 57-jarige diplomaat lanceerde een campagne met de veelzeggende naam ‘Hope for Football‘. De nauwe banden die Champagne in het verleden onderhield met zowel Blatter als Platini lijken zijn kansen op het presidentschap in de weg te staan.

Hussein_HPAli Bin Al-Hussein (Jordanië)
De belangrijkste tegenkandidaat bij de vorige verkiezingen dingt ook dit maal mee naar de hoogste positie in het mondiale voetbal. Bin Al-Hussein bleek de laatste maal nog kansloos tegen de dictatoriale Blatter en trok zich voor de laatste stemronde terug. De Jordaanse prins startte in de brief waarin hij zijn kandidatuur bekend maakte reeds een charmeoffensief. “Ik ben nooit uit het oog verloren dat er ook heel veel goede en eerlijke mensen bij de FIFA werken en de aangesloten bonden werken. Ik geloof in deze organisatie. Samen zullen we haar weer groot maken.”

tokyo_HPTokyo Sexwale (Zuid-Afrika)
Zat samen met Nelson Mandela vast op Robben Eiland, en dat geeft Tokyo Sexwale automatisch sympathie. De Zuid-Afrikaan is in eigen land een belangrijk politicus en zakenman. Maakte deel uit van het organisatiecomité van het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika. Is een zeer belangrijke kandidaat wanneer hij de stem krijgt van alle Afrikaanse bonden, 54 in totaal. Kan rekenen op de steun van Blatter. Heet van voren eigenlijk Mosima Gabriel, maar kreeg de bijnaam Tokyo toen hij als kind aan karate deed.

Wie er op 26 februari 2016 ook gekozen wordt, een gehoopte frisse wind lijkt uit te blijven. Hoewel alle kandidaten oreren over een ‘nieuwe start’, hebben zij allen banden met de oude macht. Ook opvallend: geen enkele bestuurder kan bogen op ervaring op het voetbalveld. Voor oud-topvoetballers als de Braziliaan Zico en Portugees Luis Figo bleek geen ruimte.

Onderwerpen