Spring naar de content

Autocoureur Giedo van der Garde gaat hard op het circuit én in de club

Wat doet een topsporter eigenlijk op de momenten wanneer hij of zij niet bezig is met sporten? In deze rubriek worden sporters bevraagd naar hun leven buiten de sportwereld. In aflevering tien: autocoureur Giedo van der Garde (30). Bij feestjes staat de voormalig Formule 1-coureur het liefst achter de draaitafel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lennart Bloemhof

Grootouders. Ze kunnen soms een grote invloed hebben op het leven van een kleinzoon of -dochter. Vraag het maar aan autocoureur Giedo van der Garde, die een bijzondere band had met de opa’s aan zowel zijn moeders als vaders kant. De ene was gek op auto’s en zette hem al vroeg op een quad als  de jonge Van der Garde bij hem was. De ander was een van de betere saxofonisten van Nederland en wakkerde een passie voor muziek bij hem aan.

Werk en hobby
“En het ene is nu mijn werk, het andere mijn hobby”, zegt Van der Garde lachend. Nadat zijn muzikale opa overleed, ging de autocoureur zich meer interesseren voor muziek en specifiek in het dj’en. Dat was ruim tien jaar geleden. Van der Garde volgde onder meer lessen bij dj Norbert de Bot. “Daardoor word je snel beter.” Maar het snelst leer je in de praktijk en daarom ging Van der Garde regelmatig draaien op feesten. “Alleen ik ben geen Tiësto, Chuckie of Hardwell, hoor”, benadrukt hij. “Maar doormixen gaat me tegenwoordig aardig af. In clubs gaat het om je muzieksmaak en aanvoelen wat het publiek wil, dus wat ik draai is aardig commercieel. Het is in ieder geval niet alleen de allernieuwste dancemuziek die ikzelf leuk vind. En af en toe gooi je er een oude knaller door om de handjes in de lucht te krijgen. Dat is grappig om te zien.”

Formule 1-dj
In zijn Formule 1-tijd was Van der Garde regelmatig dj op de traditionele afterparty’s na het raceweekeinde. Of alle coureurs er dan zijn op die feesten? “Zeventig tot tachtig procent van het veld. En ze staan dan ook allemaal met de handen in de lucht. Vaak kwamen ze even gedag zeggen achter de draaitafel.”

Van der Garde aan het draaien op de Formule 1-afterparty na de Grote Prijs van Hongarije in 2013.
Van der Garde aan het draaien op de Formule 1-afterparty na de Grote Prijs van Hongarije in 2013.

De coureur waarmee hij op dj-gebied de beste klik had, was de huidige Red Bull-rijder Daniel Ricciardo. “Hij vond het leuk wat ik deed en houdt ook echt van muziek. Daarnaast is het gewoon een goede jongen.”

Zware periode
Van der Garde kende een hectisch begin van 2015. Hij lag in de clinch met zijn F1-team Sauber over een stoeltje dat hem zou zijn toegezegd, maar dat hij niet kreeg. Het eindigde met een rechtszaak in Australië, kort voor de start van het seizoen, die in maart door Van der Garde werd gewonnen. Van der Garde schikte met Sauber, alleen zijn Formule 1-carrière was ten einde.

De periode was “zwaar”, zegt Van der Garde, die inmiddels weer naar de toekomst kijkt, verder wil als racecoureur en in gesprek is met mogelijke werkgevers. Muziek was belangrijk voor hem om de afgelopen tijd door te komen. “Het kan je dag maken, of je maakt er je hoofd mee leeg. Een klotedag wordt een goede dag. Muziek kan heel veel doen.” Het onderstreept de belangrijke plek die muziek heeft in zijn leven. Momenteel luistert Van der Garde het liefst naar house. “En dan meer progressive house. Dat wat twee jaar geleden populair was, was voor mij te hard. Het hoeft niet te veel te bonken.” Als het specifiek over dj’en gaat, draait hij vooral nog op feesten van vrienden, familie of zijn vriendin.

Eerst racen, daarna een plaat
Na zijn carrière zou Van der Garde graag meer tijd aan zijn muziekhobby besteden. Wat apparatuur betreft, heeft hij het alvast goed getroffen. In 2013 had hij elektronicamerk Pioneer als een van zijn sponsoren in de Formule 1. Toen het bedrijf lucht kreeg van de hobby van Van der Garde, had hij snel een peperdure dj-set van het type CDJ-2000 in zijn huis staan. En ook nog eens een speciale editie. “Dat was wel mazzel”, stelt Van der Garde.

Van der Garde in 2013, als Formule 1-coureur bij Caterham.
Van der Garde in 2013, als Formule 1-coureur bij Caterham.

Ooit zou hij eens zijn eigen plaat willen uitbrengen. “Dat is nog wel een droom”, zegt hij. “En als ik het dan zou doen, moet er een topper met me meekijken om de hoek. Bij zoiets heb je hulp nodig, want het is lastig. Maar die mensen zijn er genoeg.” Hij neemt er in ieder geval de tijd voor, want Van der Garde ziet zichzelf eerst nog wel een tijd achter het stuur van raceauto’s zitten voordat hij zich serieus met de hobby van zijn andere opa gaat bezighouden.

 

Onderwerpen