Spring naar de content

Dit is wat u moet weten over de ATP World Tour Finals

De finale van het tennisseizoen – de ATP World Tour Finals – gaat zondag van start. De beste acht tennissers van de wereld strijden in de O2 Arena in Londen een week lang om de titel. Novak Djokovic won de laatste drie jaar en is ook nu de torenhoge favoriet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

De seizoensouverture wordt sinds 2009 in zijn huidige vorm georganiseerd. Djokovic won als gezegd drie keer, Roger Federer twee maal. De Zwitsers schreef het eindtoernooi al vier keer op zijn naam toen het nog de Tennis Masters Cup heette en is daarmee recordhouder.

De acht spelers zijn in Londen verdeeld over twee groepen, waarin iedereen een keer tegen elkaar in actie komt. De twee beste spelers van elke poule gaan door naar de halve finale. Een overzicht van de deelnemers, hun prestaties en kansen.

1. Novak Djokovic (Poule A)
Onbetwiste nummer één van de wereld. Djokovic verloor dit jaar slechts vijf van zijn 83 wedstrijden. De Serviër won tien toernooien, waaronder de Australian Open, Wimbledon en de US Open. Het leverde hem 15,5 miljoen euro aan prijzengeld op. Djokovic is zonder enige twijfel de grote favoriet in Londen.

2. Andy Murray (Poule B)
Thuisfavoriet die zich dit seizoen best of the rest mag noemen. Murray pakte relatief weinig titels (vier), maar was het gehele jaar zeer stabiel. De Brit stond onder andere in de finale van de Australian Open en was de beste bij de Masters Toernooien van Canada en Madrid.

3. Roger Federer (Poule A)
De beste tennisser aller tijden beleefde dit seizoen zijn tweede, misschien wel derde jeugd. Federer won zes titels en stond in de finale van Wimbledon en de US Open. De Zwitser won het finaletoernooi in 2010 en 2011 en zou zomaar eens hoge ogen kunnen gooien.

federerbodyHP
Roger Federer, grazieus als altijd

4. Stan Wawrinka (Poule B)
De tweede Zwitser bij de beste acht tennissers van de wereld. Wawrinka is de enige die Djokovic dit jaar van een grandslamtitel af wist te houden door Roland Garros op zijn naam te schrijven. In februari zegevierde Stan the Man tevens bij het ABN World Tennis Tournament in Ahoy Rotterdam.

5. Rafael Nadal (Poule B)
Werd door velen al afgeschreven, maar is gewoon als vijfde geplaatst tijdens het eindtoernooi. Nadal verloor negentien wedstrijden, maar was ook goed voor drie toernooizeges. Hij is echter minder goed dan voorgaande jaren en als die ontwikkeling zich doorzet, kan het zomaar eens het laatste optreden van de Spanjaard zijn tijdens de World Tour Finals. Zal dus gebrand zijn een goed resultaat neer te zetten.

6. Tomas Berdych (Poule A)
Aimabele Tsjech die al sinds 2010 een vaste waarde is in de mondiale top-10. Berdych was dit seizoen goed voor twee toernooizeges en reikte verder tot drie finales. Lijkt in al het geweld niet direct een kandidaat voor de titel. Heeft tegen alle zeven tegenstanders een negatieve winst-verliesbalans.

7. David Ferrer (Poule B)
Was ooit derde van de wereld, maar zakte eind vorig seizoen weg naar de tiende plaats op de ranglijst. Kende een goede jaargang met vijf titels en nog eens drie finales. Is zeker geen favoriet, maar de tweede Spanjaard is een onberekenbare factor.

8. Kei Nishikori (Poule A)
Is sinds begin 2014 bezig aan een opmerkelijke opmars. Nishikori bezette dit jaar zelfs kortstondig de vierde plaats op de wereldranglijst. Kende met drie toernooizeges een iets minder jaar dan het voorgaande, toen hij nog vier keer de beste was, maar was desalniettemin goed in vorm. Lijkt in een poule met Djokovic, Federer en Berdych echter kansloos.

Overigens is er ook Nederlandse inbreng in Londen. Jean-Julien Rojer neemt samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau deel aan het dubbelspel.