Spring naar de content

Charlie Sheen vertelt openlijk over hiv-besmetting. Zij gingen hem voor

De geruchten waren er al, maar vandaag heeft Charlie Sheen officieel bevestigd dat hij hiv-positief is. Dit weet hij al vier jaar, aldus de 50-jarige acteur  in The Today Show. Met zijn ‘coming-out’ wil Sheen anderen helpen en behoeden. Hij is niet de eerste bekendheid die in de openbaarheid treedt als hiv- of aidspatiënt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

hivdFreddy Mercury
Een van de bekendste artiesten die liet weten dat hij hiv-positief was, was Freddy Mercury. De excentrieke zanger van de band Queen kreeg in 1987 te horen dat hij aids had. De zanger probeerde dat in eerste instantie angstvallig geheim te houden, maar in november 1991 maakte hij in een officieel statement bekend dat hij het virus droeg en het zich had ontwikkeld tot aids. Twee dagen later stierf hij aan die ziekte. Volgens zijn biograaf Lesley-Ann Jones was de tekst van Bohemian Rhapsody al zijn coming-out. Mercury bleef er zelf vaag over en zei altijd dat het liedje over relaties ging. Jim Hutton, de partner van de zanger, bevestigde na diens dood de theorie van Jones.

hiveRock Hudson
Acteur en womanizer Rock Hudson, beroemd in de jaren vijftig en zestig, was de eerste beroemdheid die bekendmaakte hiv-positief te zijn, met aids als gevolg. Hij deed dat in 1985, toen nog werd gedacht dat aids uitsluitend een probleem was onder homoseksuelen. Zijn verhaal bracht een schok teweeg in de samenleving. Een half jaar nadat de acteur die stapte zette, overleed hij aan de gevolgen van aids. Weer een paar maanden later werd bekend dat Hudson homoseksueel was.

USA CINEMAMagic Johnson
De befaamde basketballer die speelde van de Los Angeles Lakers, ging in 1991, op de toppen van zijn kunnen, plotseling met pensioen. Hij deed dat nadat hij ontdekte besmet te zijn met hiv. Zijn diagnose zorgde ervoor dat er publiekelijk meer bekend werd over hiv en aids. De basketballer liet zien dat het hebben van hiv niet gelijkstaat aan een doodvonnis. Johnson is inmiddels 56 jaar oud en zet zich met zijn Magic Johnson Foundation in voor de bestrijding van hiv en aids.

Eazy-E
Rapper en mede-oprichter van rapgroep N.W.A. kreeg in februari 1995 de diagnose aids. Dat hij niet altijd veilige seks had was wel bekend. Kort na zijn diagnose liet hij een persbericht de wereld ingaan met het nieuws, voorzien van de boodschap: niemand is immuun voor het virus. Daarin stond ook dat hij vaak onveilige seks had gehad. Hij stierf een maand later.

1986-02-03 12:00:00 Keith Haring with some of his work.Keith Haring
Kunstenaar Keith Haring maakte in de jaren tachtig deel uit van de fameuze New York City graffiti scene. Zijn stijl was duidelijk herkenbaar en hij werd er wereldberoemd mee. Haring was openlijk homoseksueel en kreeg in 1988 de diagnose aids. Hij kwam er gelijk voor uit en maakte de ziekte zelfs onderdeel van zijn kunstwerken. Op die manier wilde hij aandacht vragen voor het probleem. Hij richtte zelfs een stichting op, om geld in te zamelen voor de strijd tegen aids. De kunstenaar overleed in 1990 aan de gevolgen van de ziekte.

LIBERACE-OVERLEDENLiberace
Pianist en entertainer Liberace was van grofweg 1950 tot 1970 de best betaalde pianist van Amerika. Hij stond bekend om zijn extravagante en flamboyante levensstijl, maar ontkende zijn hele leven dat hij homoseksueel was. Eind jaren tachtig liet zijn gezondheid het afweten. Dat was volgens zijn uitgever in eerste instantie te danken aan zijn dieet van watermeloen, maar na onderzoek bleek hij aids te hebben. Liberace overleed in 1987. Hij zou een relatie gehad hebben met de veel jongere Scott Thorson. Over die relatie werd in 2013 de film Behind The Candelabra gemaakt, met hoofdrollen voor Michael Douglas en Matt Damon.