Spring naar de content

Kamperen 2.0: de nieuwe muze van Marktplaatsmiljonair Bob Crébas

Hij heeft er lang voor gelobbyd. Maar sinds vorige week is het dan toch zo ver: Bob Crébas, de man die miljoenen binnenharkte met de verkoop van Marktplaats.nl, begint een camping. En niet zomaar een.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

De Wildste Tuin wordt de naam van de nieuwe kampeerplaats die volgend voorjaar van start gaat op Netl, het voorheen Brennels Buiten geheten dagrecreatiepark van Crébas in Kraggenburg.

Voor hedonisten die kamperen associëren met luxe en luieren wordt De Wildste Tuin niet bepaald de place to be. Ontspanning Door Inspanning – menig sport- en muziekvereniging droeg vroeger deze naam – luidt het credo van de nieuwe camping.

Een adagium waarvoor bewust is gekozen. “Wie kampeert vanwege het verwarmde zwembad of omdat de kinderen dan de hele dag zo lekker worden vermaakt door een animatieteam moet niet bij ons zijn’’, vertelt Crébas. “Lekker en gezond eten, de tijd nemen voor elkaar en relaxt en intensief bewegen staan bij ons voorop. Wij mikken op ouders die wel met hun kinderen optrekken en hen de basale dingen van het leven willen leren. Dus zwemmen in de natuur in plaats van in een verwarmd binnenbad.”

De Marktplaatsmiljonair heeft zich voor de camping laten inspireren door het boek Oud worden in de praktijk van de Rudi Westendorp en David van Bodegom, twee medische wetenschappers gespecialiseerd in respectievelijk ouderdom en verouderingsprocessen. De auteurs appelleren onder meer aan het bestaan van zogenoemde blauwe zones: plekken op aarde waar de bewoners langer dan gemiddeld leven. Gezond eten en een omgeving die stimuleert tot bewegen spelen daarbij volgens de schrijvers een belangrijke rol.

De Wildste Tuin start met 100 sta-plekken en kan doorgroeien tot 600. Die plekken krijgen allemaal een eigen kruidentuintje voor verse thee en soep.

Crébas heeft lang moeten wachten tot hij een vergunning kreeg voor de camping. De gemeente Noordoostpolder, waarvan Kraggenburg deel uitmaakt, stond niet te trappelen. “Ze vreesden voor aantasting van het polderlandschap”, schampert Crébas. Hij is desondanks blij dat de gemeente uiteindelijk toch toestemming heeft verleend.

De inmiddels 64-jarige boerenzoon Crébas, met een geschat vermogen van 60 miljoen euro goed voor de 363ste plaats in de Quote 500, is een natuurliefhebber en zeer begaan met het milieu. Na de verkoop van de veilingsite Marktplaats.nl stortte hij zich onder meer op het vervaardigen van kleding en andere producten uit brandnetels.

Achter dat avontuur heeft hij inmiddels een punt gezet. “We hebben er veel tijd, geld en energie in geïnvesteerd. We zaten in DWDD, zelfs Halina Reijn liep in onze spijkerpakken. Maar zowel de industrie als de consument wilde er niet aan. Er kwam onder meer kritiek vanuit de milieubeweging. De teelt van natuurlijke vezels ging ten koste van die van voedsel, vond men.” Onbegrijpelijk, vindt Crébas. “Het is niet goed of het deugt niet. Uiteindelijk ben ik toen tot de conclusie gekomen: op deze manier gaan we de wereld niet veranderen.”