Spring naar de content

Waarom Memphis Depay nog even geen hoed mag dragen

Memphis Depay gleed uit en ik dacht aan George Best. Dat klinkt raar maar het kwam woensdag vaak voor. Want Depay bakte er niets van en Best werd overal in het stadion verheerlijkt als de fijnste pingelaar aller tijden. Zo werd Manchester United-PSV voor mij een soort Memphis-Bestie. De strijd tussen de nummer 7 uit de jaren zestig en die van nu was uiteraard ongelijk. Het publiek in Manchester zal de scorende playboy uit Belfast nooit vergeten. Best, die zijn club in 1968 zijn eerste Europa Cup bezorgde, was tien jaar dood, vandaar de spandoeken met ‘Georgie… Simply The Best’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Waarschijnlijk heeft de zeer getalenteerde Memphis niet het talent van Best. Maar dan nog. Met zijn mogelijkheden moet de 21-jarige aanvaller meer laten zien dan hij deed tegen zijn oude clubmakkers uit Eindhoven. Zou je tenminste zeggen. Het was bijna sneu, zo slecht als hij was. Na een uur vol mislukte passeeracties en losse flodders werd hij terecht gewisseld. Het publiek reageerde apathisch. In het Theater of Dreams geldt Depay als de zoveelste te jonge miljonair die na een tijdje wel zal wegzakken in het moeras van Weer Niet. Weer geen Eric Cantona, weer geen David Beckham of Ronaldo, om maar enkele nummers 7 in het rode shirt te noemen. Ze zullen wel zien: na de vele geflopte 7’s is Manchester sceptisch en afwachtend geworden.

besthp
George Best in actie in het Wembley Stadion in 1968

Sombrero
In die sfeer probeert Memphis zijn ritme zien te vinden in een competitie vol goede verdedigers en met speelruimten die veel kleiner zijn dan in de tijd van George Best. Dat maakt het ongetwijfeld moeilijk voor hem om zijn sleepbewegingen en schijnacties doeltreffend aan te wenden bij United. Bovendien, voor je het weet word je afgebrand — en ook daar had Best geen last van. Die kreeg de lachers op zijn hand toen hij in 1966 uit het vliegtuig stapte met een sombrero op zijn mooie kop. Bestie (19) had in Lissabon met twee schitterende treffers de basis gelegd voor een 5-1 overwinning op Benfica. De sombrero was zijn trofee, zijn Kijk Mij Eens. Het eerste voetballende mode-icoon was geboren.

Memphis Depay verscheen laatst met een mooie hoed bij het Nederlands elftal. Twitter implodeerde van hoon. Op deze Kijk Mij Eens zat niemand te wachten. En dat is, los van het talent, wat Depay onderscheidt van Best. Als overbetaald voetballertje moet hij eerst maar presteren en dan heel, héél lang gewoon blijven doen. En zich dan natuurlijk niet, zoals George Best, kapot zuipen.

Ieder weekend schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.