Spring naar de content

Dit zijn de nominaties voor het Sportgala (en onze voorkeuren)

De nominaties voor het Sportgala zijn bekend. Zondag werden de mogelijke sportmannen, -vrouwen, -ploegen, talenten, coaches en paralympische sporters van het jaar bekend gemaakt in NOS Studio Sport. Wij verzamelden de lijstjes en waren zo vrij onze voorkeur er aan toe te voegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Vrouw
Dafne Schippers (atletiek), Sharon van Rouwendaal (zwemmen), Sanne Wevers (turnen)
Welke vrouwen er verder ook genomineerd zouden worden, de sportvrouw van het jaar stond sinds augustus al vast. Dafne Schippers liep in Beijing naar een zilveren medaille op de 100 meter sprint en pakte zelfs goud op de 200 meter. Een historische prestatie die haar misschien wel de beste atlete ter wereld maakt, en zonder twijfel de beste van Nederland.

Man
Jeroen Dubbeldam (hippische sport), Sjinkie Knegt (shorttrack), Niek Kimmann (BMX)
Is de keuze bij de vrouwen snel gemaakt, bij de mannen is het des te moeilijker. Onze favoriet Tom Dumoulin staat niet tussen de drie genomineerden. Sjinkie Knegt en Niek Kimmann werden beiden wereldkampioen, daar kan Jeroen Dubbeldam met zijn Europese titel niet tegenop. Hoe kies je tussen een 26-jarige shorttracker en een 19-jarige BMX’er? Voor het gemak kijken we naar landelijke bekendheid: Knegt, dus. De tijd van Kimmann, die zelf een nominatie als talent al mooi had gevonden, komt nog wel.

Sportploeg
Waterpolo dames, Reinder Nummerdor en Cristiaan Varenhorst (beachvolleybal), springruiters
Met een Europese titel zijn de springruiters de enigen die een prijs in de kast hebben staan. Zowel de waterpolosters als Nummerdor en Varenhorst moesten zich tevreden stellen met een zilveren medaille. Toch maakten de waterpoloster de meeste indruk in een mondiaal grote sport. Na olympisch goud in 2008 is er een nieuwe generatie opgestaan die reclame maakt in het zwembad.

waterpolosters
Zilver voor de waterpolo dames in Kazan

Coach
Bart Bennema (atletiek), Arno Havenga (waterpolo), Vincent Wevers (atletiek)
Wie de succesvolste atlete van Nederland traint, in een van de grootste sporten van de wereld, verdient het: Bart Bennema.

Talent
Daniël Sprong (ijshockey), Marrit Steenbergen (zwemmen), Frank de Wit (judo)
Los van de mooie prestaties van Marrit Steenbergen en Frank de Wit, is een Nederlander in de NHL toch wel erg knap, zeker als hij pas 18 jaar is. Wij kiezen voor Daniël Sprong.

Paralympisch sporter
Jiske Griffioen (rolstoeltennis), Alyda Norbruis (baanwielrennen), Marlou van Rhijn (atletiek)
De paralympische sporters kenden een bijzonder succesvol jaar. Jiske Griffioen is de beste rolstoeltennisster van de wereld en won Rolland Garros en de Australian Open. Alyda Norbuis was goed voor drie wereldtitels als baanwielrenster. Maar de beste ambassadrice is toch Blade Babe Marlou van Rhijn.

De winnaars worden op dinsdag 15 december bekend gemaakt tijdens het NOS│NOC*NSF Sportgala in de Amsterdamse RAI. Het evenement wordt live uitgezonden op NPO1.