Spring naar de content

Binnenkijken: wonen in de P.C. Hooftstraat

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een luxe appartement bij ons op de P.C.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Dior, Gucci en  Dolce & Gabbana – maar ook gewoon een Febo-automatiek. Langs de kant van de straat staan Porsches, Landrovers en een verdwaalde Suzuki Alto geparkeerd. Juist ja, de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Natuurlijk habitat van voetbalvrouwen, rijke Russen en dito Chinezen. Oud geld laat zich hier natuurlijk niet zien. Het idee alleen al! De straat, vernoemd naar de grondlegger van de Nederlandse literaire cultuur, is onlangs voor 1,8 miljoen euro opgeknapt. (Dat was inclusief de kosten voor de heropening door Frank & Ronald de Boer. ) De P.C. staat voor luxe, allure en is het bewijs dat de crisis nooit heeft bestaan. Maar u kunt er ook gewoon wonen.

binnenkijken pc woonkamer
Het zitgedeelte van de woonkamer met uitzicht op de P.C. De levensgrote print is van de Keizersgracht.

Urban loft
Boven de Tommy Hilfiger-winkel bijvoorbeeld. Hier vinden we een appartement van 166 m2 dat recent werd opgeknapt door LC Architects uit Groningen. De eigenaren wonen in Shanghai, maar vonden een pied à terre in hun thuisland voor vakanties en familiebezoekjes handig –  in de tussentijd wordt het verhuurd. Het oorspronkelijke oubollige appartement uit 1875 is getransformeerd naar een luxe, urban loft met veel natuurlijke, robuuste items zoals staal, steen en massief hout.

binnenkijken pc hooft licht
De verlichting valt goed op, het zijn lampjes aan strijksnoertjes. Simpel maar mooi.

‘Ahh’
De architect wilde ervoor zorgen dat iedereen een ‘Ahh-gevoel’ heeft bij binnenkomst. “Alles moet kloppen en goed binnenkijken pc balkonvoelen. Net zoals in een hotel”, aldus architect Lucien Postema. De eerste woonlaag bestaat uit de keuken met balkon en woonkamer. De balustrade van het balkon is geïnspireerd op de Starbucks in Shanghai, een plek waar de eigenaren graag komen. De verlichting boven de eettafel valt goed op. Met strijksnoertjes hangen de lampen helemaal binnenkijken pc 3luikaan het plafond van de eerste verdieping. Het drieluik aan de muur is afbeelding van het Palais Garnier in Parijs, het grootste operahuis ter wereld. Het palais was rond dezelfde tijd klaar als dit appartement én het is het favoriete operahuis van de eigenaren, daarom heeft het werk een mooie plek aan de muur gekregen.

binnenkijken pc woonkamer2
De eerste woonlaag met de keuken, eettafel en verderop het zitgedeelte. De tafels en de kast zijn een eigen ontwerp van de architect. De stoelen zijn van Hay.

Aan de muur in de woonkamer hangt een levensgrote print van de Keizersgracht, de staande spiegel maakt het nog ruimer.

binnenkijken pc slaapkamer
De master bedroom. Papyrus wit op de muur, bedlinnen van Zara Home en op de overloop ziet u een glimp van de verlichting

De twee slaapkamers op de eerste verdieping zijn licht ingericht met papyrus wit op de muur, in de avond geeft dat een warme gloed. Het dakterras geeft mooi uitzicht op de stad. Overal in de woning is tv: in de badkamer, in de woonkamer, in de keuken en natuurlijk in de slaapkamer. Zoals het heurt.

Wilt u ook met uw huis/loft/restaurant/hotel/kantoor/tuin/badkamer in deze rubriek, neem dan contact op met Marleen Hogendoorn.

Onderwerpen