Spring naar de content

Overzicht: welke wedstrijden mag u dit sportweekend niet missen?

De eredivisie, het EK kortebaanzwemmen, de Nederlandse vrouwen én mannen in actie op de Hockey World League, het WK Handbal en de wereldbekerwedstrijden in Inzell. Eén ding is zeker: dit wordt een mooi sportweekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

De Nederlandse hockeyvrouwen beginnen aan de finale van de Hockey World League. De vrouwen spelen in het Argentijnse Rosario. Zaterdagavond speelt Nederland tegen Duitsland en zondag nemen de dames het op tegen Nieuw-Zeeland.

De mannen, die vorige week in India aan hetzelfde toernooi begonnen, haalden de eindstrijd niet. Het team van Max Caldas verloor vrijdag in de halve finale van Australië en neemt het zondag in het duel om het brons tegen het gastland. U kunt de wedstrijden live volgen via de livestream van de NOS.

ANP-1400_34638195
Frederique Derkx tijdens de eerste training van het Nederlands dameshockeyteam onder leiding van de nieuwe bondscoach, Alyson Annan. Oranje bereidt zich voor op de finales van de Hockey World League

Top zeven
In Denemarken is het WK Handbal van start gegaan. Hoewel de wereldtitel nog net wat te hoog gegrepen is voor de Nederlandse handbalsters, blijft een plek in de top zeven een goede doelstelling. Op die manier blijft het team in de race voor de Olympische Spelen in Rio. Zaterdag speelt Oranje tegen China, zondag tegen Angola. Het programma voor de komende week is als volgt:

Zaterdag 5 december 2015, 16.15 uur: Nederland – China
Zondag 6 december 2015, 18.30 uur: Angola – Nederland
Dinsdag 8 december 2015, 20.45 uur: Zweden – Nederland
Woensdag 9 december 2015, 16.15 uur: Cuba – Nederland
Vrijdag 11 december 2015, 18.30 uur: Nederland – Polen

ANP-1400_35269240
Bondscoach Henk Groener, Danick Snelder, Nycke Groot en Estavana Polman (VLNR) tijdens een persbijeenkomst van de Oranjedames voorafgaand aan het WK

IJsstrijd
In Inzell wordt er geschaatst om de wereldbeker. Zaterdag staat de 1000 meter voor mannen (met Kjeld Nuis, Kai Verbij, Gerben Jorritsma, Thomas Krol en Lennart Velema) en voor vrouwen (met Sanneke de Neeling, Marrit Leenstra, Margot Boer, Linda de Vries en Bo van der Werff) op het programma, de 5000 meter voor mannen (met Jorrit Bergsma, Douwe de Vries, Erik Jan Kooiman, Bob de Jong en Arjan Stroetinga) en de ploegenachtervolging voor vrouwen (met Marije Joling, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong).

nuis-met-baanrecord-naar-goud-in-inzell
Kjeld Nuis rijdt met een baanrecord goud op de 1000 meter

Zondag gaat de strijd op het ijs verder. Op de slotdag kunt u kijken naar de 1.500 meter, de tweede 500 meter en de massastart voor zowel de mannen als de vrouwen.

Medaillejacht in het water
In Netanya (Israel) is het EK kortebaanzwemmen van start gegaan. De Nederlandse medaillejacht gaat tot nu toe goed. Houd vooral Femke Heemskerk in de gaten. Ze plaatste zich vol overtuiging voor de finale van de 200 meter vrije slag in een tijd van 1.53,49. Met de zesde tijd (1.55,76) mag Robin Neumann ook de finale zwemmen. Kromowidjojo greep vrijdag helaas naast het goud op de 100 meter vrij.  In de finale werd ‘Kromo’ afgetroefd door de Zweedse Sarah Sjöström, die net iets eerder aantikte: 51,37 om 51,59 seconden. Femke Heemskerk werd vierde.

2015-12-04 16:00:21 Sweden's gold medalist Sarah Sjostrom (C), Dutch silver medalist Ranomi Kromowidjojo (R) and Russian bronze medalist Veronika Popova (L) stand on the podium after the finals in the women's 100m freestyle swimming event of the 18th European Short Course Championships in the Israeli coastal city of Netanya on December 4, 2015. AFP PHOTO / JACK GUEZ
Sarah Sjöström te midden van Ranomi Kromowidjojo (R) en Veronika Popova (L) na de 100 meter vrije slag

Verrassing
Op de estafette 4×50 meter vrije slag zijn de Nederlandse dames (Kromowidjojo, Heemkerk, Dekker en Van Vliet) tweede geworden. Dat is vooral te danken aan Kromowidjojo die de laatste twee banen in het 25 meterbad naar de zilveren medaille zwom. Italië was goed voor goud. Diezelfde dag zorgde Marrit Steenbergen voor een verrassing. De jonge zwemster, slechts 15 jaar oud, pakte brons op de 100 meter wisselslag.

2015-12-04 17:29:04 Hungaria's gold medalist Katinka Hosszu (C), Britain's silver medalist Siobhan-Marie O'Connor (L) and Dutch bronze medalist Marrit Steenbergen (R) stand on the podium after the finals in the women's 100m medley swimming event of the 18th European Short Course Championships in the Israeli coastal city of Netanya on December 4, 2015. AFP PHOTO / JACK GUEZ
Katinka Hosszu (midden), Siobhan-Marie O’Connor (links) en Marrit Steenbergen (rechts) na de finale van de 100 meter wissel

Zaterdag zwemt Moniek Nijhuis de finale van de 100 meter schoolslag, Femke Heemkerk de finale van de 200 meter vrije slag en de Nederlandse gemengde estafetteploeg de 4×50 meter vrije slag.

Onverwachte fan
Tot slot natuurlijk weer eredivisie. Vrijdag won verloor AZ van ADO Den Haag (0-1). Zaterdag speelt Excelsior tegen FC Twente, De Graafschap tegen FC Utrecht, Vitesse tegen OSV en Ajax tegen Heerenveen. Zondag neemt Willem II het op tegen SC Cambuur, Feyenoord treft Heracles, NEC moet tegen PEC Zwolle en Roda JC sluit het voetbalweekend af tegen C Groningen. Hopelijk krijgen ze geen bezoek van een onverwachte fan op het veld, zoals bij AZ-ADO. De duels zijn live te zien op FOX Sports en anders de samenvatting ervan zondagavond bij de NOS op NPO1.

We wensen u een fijn sportweekend!