Spring naar de content

2016 kan weleens het einde van Duitse ‘neonazipartij’ NPD markeren

Het constitutioneel hof in Duitsland gaat een nieuwe poging wagen om de vermeende neonazistische partij NPD te verbieden. Het hof vindt dat er genoeg bewijs is verzameld door de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, om opnieuw te proberen om de Nationaal Democratische Partij verboden te krijgen. Nu de zaak bij het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe is ingediend, lijkt de kans groot dat de partij ditmaal ook echt in de ban wordt gedaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Een debacle. Dat was het in 2003. Destijds probeerden de Duitsers de partij al te verbieden, maar de grondrechter kwam tot de conclusie dat de bewijsvoering dubieus was. De NPD was namelijk door veiligheidsdiensten geïnfiltreerd, waardoor onduidelijk werd of de gevonden bewijzen van infiltranten of neonazi’s afkomstig waren. Nu, ruim twaalf jaar, later doet Duitsland een nieuwe poging.

NPD dol op Hitler
Ruim twee jaar geleden lekte een verzoekschrift van de zestien Duitse deelstaten uit, vlak nadat zij het indienden bij het hof in Karlsruhe met de oproep om de partij te verbieden. In het stuk van meer dan 250 pagina’s staat dat de NPD racistisch is, en dat voormalig dictator Adolf Hitler wordt verheerlijkt. Antisemitisch, racistisch en revisionistisch noemt de binnenlandse veiligheidsdienst van Duitsland de partij.

Aanleiding voor het indienen van het verzoek bij het hof waren de zogenoemde ‘dönermoorden’. Tien Turkse en Griekse middenstanders werden in deze zaak tussen 2000 en 2007 vermoord, al werd de achterliggende ‘reden’ pas in 2011 ontdekt. De moorden werden gepleegd door rechts-extremisten. Samen met de inhoud van het 250 pagina’s tellende document reden genoeg om het hof om een verbod te vragen.

Waarom zou het de Duitsers dit keer dan wel lukken? Het hof ging dit keer niet direct akkoord met de aanvraag voor een tweede poging om de partij te verbieden. De Bondsraad moest eerst aantonen dat er dit keer geen informanten meer in de NDP geïnfiltreerd waren, en er moesten meer bewijzen worden geleverd dat de NPD zich niet aan de grondwet houdt.

In maart buigt het hof zich over de zaak.

Onderwerpen