Spring naar de content

Oud-SS’er Hanning (93) opgespoord: komt het ditmaal wel tot een proces?

De opsporing van Duitse bejaarden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskamp Auschwitz werkten, leidt opnieuw tot een vervolging. De 93-jarige Reinhold Hanning, een voormalig kampbewaker van Auschwitz, moet in februari volgend jaar voor de Duitse rechter verschijnen. Hanning was sergeant bij de SS, en tussen januari 1943 en juni 1944 actief als een van de bewakers van Auschwitz. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de massamoorden in het kamp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Maar Hanning is niet de enige voormalige kampbewaker die de afgelopen jaren is vervolgd. Eerder dit jaar nog werd de oud-kampbewaker Oskar Gröning op 94-jarige leeftijd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege medeplichtigheid aan de dood van duizenden joden. Of de ‘boekhouder van Auschwitz’ – Gröning pakte bij aankomst van joden het geld uit hun bagage, telde het en stuurde dat op naar de SS-centrale in Berlijn – ook daadwerkelijk achter de tralies belandt, hangt af van zijn fysieke gesteldheid. De Duitse justitie zoekt dat momenteel uit.

Vijftig bewakers opgespoord
Het blijft niet bij Hanning en Gröning. De Duitse justitie spoorde, zo werd in 2013 bekend, liefst vijftig oud-bewakers van concentratiekamp Auschwitz op. Die Zentrale Stelle zur Aufklärung nationalsozialistischer Verbrechen – het centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden – in Ludwigsburg speelt een sleutelrol in de vervolgingen. Het centrum spoorde de voortvluchtigen op nadat een andere oorlogsmisdadiger, John Demjanjuk, in 2011 in Duitsland werd veroordeeld. Demjanjuk ging weliswaar in beroep, en overleed niet veel later, maar de dienst zag in dat andere processen tegen oud-bewakers ook zouden kunnen slagen.

Naast de vijftig opgespoorde bejaarden, waaronder Hanning en Gröning, werden de afgelopen jaren al verschillende andere voormalige nazi’s vervolgd. Daaronder onder meer geruchtmakende zaken, zoals tegen de Nederlander Siert Bruins – ‘de beul van Appingedam’. Zijn proces werd in 2012 gestopt omdat hij te zwak zou zijn. Ook bij Hans Lipschis, een Litouwer, werd het proces gestopt. Hij zou beginnende dementie hebben.

Bij andere ex-nazi’s kwam het helemaal niet tot een proces. De Nederlanders Klaas Carel Faber en Heinrich Boere overleden voordat het tot een veroordeling kon komen. Datzelfde gold voor de Deen Søren Kam en de Hongaar Laszlo Csatary.

Onderwerpen