Spring naar de content

Michel Platini: van topvoetballer naar corrupte UEFA-voorzitter

De schorsingszaak van UEFA-voorzitter Michel Platini staat gepland voor aankomende vrijdag. Hoe is de voormalig topvoetballer, die als missie had het voetbal in Europa eerlijker te maken, hierin beland? Een reconstructie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

We gaan terug naar 2011. FIFA-voorzitter Sepp Blatter – over hem later meer – maakt 1,8 miljoen euro over naar de rekening Platini in ruil voor zijn ‘diensten en steun bij zijn herverkiezing’ tussen 1999 en 2002. Wat er met die ‘diensten’ wordt bedoeld is nog steeds niet helemaal duidelijk. En waarom wordt er eigenlijk zo laat uitbetaald, horen we u denken? ‘De FIFA beschikte in 2002 niet over het geld om me uit te betalen,’ geeft Platini als verklaring. Ook zei de UEFA-voorzitter dat hij Blatter bijstond als persoonlijk adviseur. Die beruchte smak geld vormt de casus waar de ethische commissie zich vrijdag over buigt.

2015-09-25 14:35:33 FILES - A picture taken on June 11, 2014 shows FIFA president Joseph Blatter talking to UEFA president Michel Platini during the 64th FIFA congress in Sao Paulo, on the eve of the opening match of the 2014 FIFA World Cup in Brazil. Embattled FIFA chief Joseph Blatter is suspected of "disloyal payment" to UEFA head Michel Platini, who had hoped to succeed him, the office of Switzerland's attorney general said on September 25, 2015. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
De verdachten: Joseph Blatter (links) en Michel Platini. Deze foto werd in juni 2014 genomen op het FIFA-congres

Onberispelijk
Tot die tijd kennen we Platini als een vrijwel onberispelijke voorzitter van de UEFA. Sinds zijn aantreden in 2007 is zijn missie meer gelijkheid en eerlijkheid te creëren in het Europese voetbal. Als voormalig voetballer bij onder meer Juventus en het Franse nationale elftal wordt hij gerekend tot de beste voetballers van zijn generatie. Hij was een van de initiators van het Financial Fair Play: voetbalclubs mogen voortaan niet meer geld uitgeven dan dat ze binnenkrijgen.

Op die manier moet er een einde komen aan de gigantische rode cijfers bij Europese clubs. In 2011 en 2015 wordt de Fransman zonder tegenkandidaten herkozen als voorzitter van de UEFA. In juni van dit jaar kondigt Blatter aan op te stappen als voorzitter van de FIFA, tegen hem liep namelijk al een strafrechtelijke procedure. De Zwitserse justitie verdenkt hem van handelingen die tegen de belangen van de FIFA zouden zijn gericht. Platini maakt eind juli bekend hem te willen opvolgen. Hij krijgt flink wat steun, onder andere van onze eigen KNVB.

Schorsing
Platini en Blatter worden door de ethische commissie van de FIFA in oktober van dit jaar geschorst voor 90 dagen. Eerstgenoemde probeert deze straf nog aan te vechten bij het internationale hof van sportarbitrage CAS, want zolang hij geschorst is mag hij immers niet meedoen aan de verkiezingsstrijd tot FIFA-preses (die is op 26 februari). Bovendien is hij dan officieel geen kandidaat. CAS oordeelt dat de schorsing moet worden uitgezeten, maar niet mag worden verlengd. De Fransman legt zijn officiële taken als preses toch neer.

Schijnproces
Wat kunnen we verwachten van het proces deze vrijdag? De advocaat van Platini verwacht een schijnproces waarbij het oordeel van de ethische commissie allang bekend is. Er is zelfs een levenslange schorsing aanbevolen. Volgens de advocaat is dat schandalig en buitenproportioneel, hij vindt het bovendien respectloos dat het rapport is gelekt. Rechter Hans-Joachim Eckert maakt voor de jaarwisseling bekend of de mannen worden bestraft.

Zou dit proces de corruptie in de voetbalwereld eindelijk doen stoppen? We denken het ook niet.