Spring naar de content

Bluffend langs de bewaking op het Sportgala

Sporters, coaches, sportvrienden, sportfamilieleden en sportjournalisten – heel sportminnend Nederland was dinsdagavond aanwezig in de RAI voor het Sportgala 2015. Het feest waar eindelijk een glaasje alcohol gedronken mocht worden, waar teruggeblikt werd op het mooie sportjaar en alle sporters in het zonnetje werden gezet. Kortom hét sportfeestje van het jaar waar iedereen de tijd van zijn leven heeft. Nou, bijna iedereen dan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Als journalist mag je namelijk niet in de grote zaal zitten, de plek waar dus alles gebeurt. ‘Wij’ mochten gedurende de show ergens in een ruimte achteraf op een TV-scherm naar het Sportgala kijken. Het was wel de bedoeling dat de aanwezige pers zich aan het kledingvoorschrift black tie hield. Gevolg was dat het krappe journalistenhok vol met nette mensen zat, een vreemde gewaarwording. Terwijl ik op een barkruk zat dacht ik aan het rode lopermoment van IMG_6511zojuist. Daar had ik gelukkig nog wel Yuri van Gelder gezien, kon ik bijna Robin Haasse aanraken en werd ik opzij geduwd toen Dafne IMG_6512Schippers voorbij liep en kon ik vanaf de grond geloof ik toch nog een glimp van haar jurk meekrijgen. Mijn komst hier was dus niet helemaal voor niets geweest. Van het thuisfront dat lekker op de bank met kaasjes en wijn klaar zat om naar het Sportgala te kijken, ontving ik sms’jes waarin zij mij heel veel plezier wensten. Ik keek beteuterd naar mijn glaasje lauwe cola, nam een handje oude pinda’s en zette mijn telefoon demonstratief uit.

Bluffen
Totdat een collega in hetzelfde schuitje (in smoking en met lauw bier) het niet langer aankon en begon te fluisteren over het crashen van het sportgala en toch de zaal in proberen te komen. Een kwestie van doorlopen, bluffen en doen alsof je niet bang bent voor de bewaking. Een hele sport dus. Het lukte ons en opeens zaten we op het balkon van het verboden gebied op een plek waar we het bijna net zo goed konden zien als thuis op de bank.

Mooier
Eerlijk is eerlijk, hier was het toch veel mooier om te zien hoe Douwe Bob het Sportgala officieel opende. Hier zag ik Bart Bennema, de trainer van Dafne Schippers, uitgeroepen worden tot Coach van het Jaar. Ik zag Mary Kok eindelijk haar Jaap Eden Award in ontvangst nemen voor het overzwemmen van het Kanaal in 1960 en de vele wereldrecords die ze verbrak. Ze noemde de prijs ‘mooier dan het vaasje bloemen dat ze er destijds voor kreeg’.

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen werd de Paralympisch sporter van het jaar voor het winnen van onder meer de Australian Open en Roland Garros. Beachvolleybalduo Nummerdor en Varenhorst werd de sportploeg van het jaar, op het WK in ons eigen land werden de heren tweede. Talent van het jaar werd de vijftienjarige Marrit Steenbergen, ze won dit jaar de Europese Spelen in Bakoe maar liefst zes medailles en ook nog zilver op het WK in Kazan met het estafetteteam op de 4×100 meter vrij.

2015-12-15 21:13:37 AMSTERDAM - Joop Zoetemelk krijgt de oeuvre award 2015 op het NOCNSF sportgala. Links Rintje Ritsma. ANP OLAF KRAAK
Joop Zoetemelk krijgt de oeuvre award van Rintje Ritsma

Rintje Ritsma mocht de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs aan zijn opvolger uitreiken, de hele zaal gaf een staande ovatie toen Joop Zoetemelk het podium op kwam. Er werden nog meer sporthelden geëerd: oud-wielrenner en Tourwinnaar van 1968 Jan Janssen (1940), voormalig Nederlands schaatskampioene Stien Kaiser (1938) en gepensioneerd Olympisch atlete Mia Gommers (1939).

2015-12-15 21:34:36 AMSTERDAM - Sjinki Knegt s sportman van het jaar 2015 geworden op het NOCNSF sportgala. De prijs werd overhandigd door Reinier Paping. ANP OLAF KRAAK
Sportman van het Jaar Sjinkie Knegt krijgt zijn prijs overhandigd door Reinier Paping

Vergeten
Omdat Reinier Paping, winnaar van die extreem barre Elfstedentocht van 1963, de prijs mocht uitreiken aan de Sportman van het Jaar, vergaten we maar even dat we het niet eens waren met de lijst genomineerde mannen. Shorttracker Sjinkie Knegt was de gelukkige en ging snel van het podium, voordat het publiek om Max Verstappen of Tom Dumoulin begon te roepen. De Sportvrouw van het Jaar kon niemand anders dan Dafne Schippers zijn. Daar was de jury het van het Sportgala het wel mee eens.

Onrustig
Vervolgens was het tijd voor de afterparty. De overige pers werd bevrijd uit het hok en mocht verbazingwekkend genoeg hier wél bij aanwezig zijn. Het maken van foto’s of filmpjes was echter verboden en interviews waren helemaal uit den boze; maar ik kan u desalniettemin vertellen dat het nog lang onrustig bleef in Amsterdam.

IMG_6514
Het sportgala is ten einde, dit was het uitzicht vanaf het balkon. Bijna net zo goed als het uitzicht thuis vanaf de bank