Spring naar de content

De Russen hebben gelijk: pas op met (dodelijke) selfie

Ongestoord een foto van jezelf maken zit er tegenwoordig niet meer in. Dat wisten we al. Neem de bijna-doodervaring van de ijdele jongen die een schop van een machinist vanaf een voorbijdenderende trein kreeg, enkel omdat hij een selfie probeerde te maken. In Oostenrijk ging het maken van selfies vermoedelijk helemaal fout. Een voormalige Miss Oostenrijk zou van een uitkijkpost zijn gevallen. Dood door zelfportret, opmerkelijk is het anno 2015 niet meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Hoewel het onderzoek nog loopt, zou de Oostenrijkse politie tot de conclusie zijn gekomen dat het bij het maken van het zelfportret fout is gegaan. Dat melden verschillende Oostenrijkse media. Eerder werd nog over zelfmoord gerept. De zaak Ena Kadic houdt de Oostenrijkse media overigens in hun greep. Vlak na de val van Kadic werden foto’s genomen waarop te zien is hoe de voormalige Miss wordt verzorgd; de afbeeldingen werden door diverse media verspreid. ‘Bedenkelijk en onverantwoord’, aldus de Oostenrijkse persraad. Het verklaart de voorzichtige berichtgeving over de doodsoorzaak van Kadic door gerenommeerde Oostenrijkse media.

Haaienbeet
Neemt niet weg dat Kadic mogelijk het zoveelste slachtoffer is van de selfie. Eerder dit jaar bleek dat er in 2015 meer mensen overlijden door de fatale gevolgen van het nemen van een selfie, dan door een haaienbeet. Twee maanden geleden stond de dodenteller door selfies op twaalf, aldus de Amerikaanse website Mashable. De website maakte destijds de balans op na de dood van een Japanse toeriste (66). De Japanse mevrouw trachtte met haar man een foto te maken op de Taj Mahal. Dat ging flink fout. Haar man raakte gewond bij de val naar beneden, de vrouw overleed.

Mashable zocht destijds uit dat het aantal doden door een haaienbeet daarmee zelfs lager is. Acht mensen kwamen tot 21 september om door een haaienbeet.

Russen
De Russische overheid bracht eerder dit jaar al een informatiefolder naar buiten waarin omschreven wordt welke selfies wel – en vooral welke niet – veilig zijn. Zo is het volgens de Russen niet handig om een zelfportret uit een rijdende auto te maken, of met een pistool in de hand.

Voor de Russischtaligen onder u: meer selfietips hier.

Onderwerpen