Spring naar de content

Fotoserie: het katholieke zuiden versus het protestantse noorden

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Mascha Joustra uit Dordrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Mascha Joustra (1967) studeerde dit jaar met haar fotoserie Elders af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Een deel van deze foto’s wordt tot en met 19 maart 2016 tentoongesteld in het Fotomuseum in Den Haag, als onderdeel van de expositie ‘BOEREN – Avonturen op het land’.

Over haar fotoserie ‘Elders’
“Ik merk dat ik in mijn werk op zoek ben naar tijdloze omgevingen en tijdloze personen. Ik woon nu al tien jaar in Dordrecht, maar verlang nog vaak naar het land ‘beneden de rivieren’ – Brabant, het land van mijn jeugd. Waarom? Omdat ik de mensen daar toegankelijker vind, minder afstandelijk. En het is er altijd gezellig en gemoedelijk.”

“Voor de serie Elders ben ik in mijn nieuwe woongebied, dat ‘boven de rivieren’ ligt, op zoek gegaan naar een spanning tussen de twee gebieden. Ik ontmoette boeren, heksen en dieren en loop op kermissen en circusterreinen. Is de historie van het grofweg ‘katholieke zuiden’ versus het ‘protestante noorden’ de oorzaak van de verschillen tussen die twee landsdelen? Dat zoek ik uit.”

“Een katholieke processie loopt als rode draad door de serie. Deze beelden zijn in kleur, als tegenstelling tot de rest van de beelden in zwart-wit. Het is deze dichotomie dat het verhaal vertelt, een verhaal van het zoeken naar het verleden dat niet meer gevonden kan worden. Mijn verlangen naar ‘elders’ wordt weergegeven in verhalende beelden die je doen denken aan tijden van weleer.”

Meer werk van Mascha Joustra vindt u hier.

1_hp_mascha joustra_-5146

 

2_hp_mascha joustra_-4897

 

3_hp_mascha joustra_-8151

 

4_hp_mascha joustra_-5961

 

5_hp_mascha joustra_-6455

 

6_hp_mascha joustra_-2370

 

7_hp_mascha joustra_-2573

 

8_hp_mascha joustra_-4702

 

9_hp_mascha joustra_-9289

 

10_hp_mascha joustra_-3874

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in HP/De Tijd Expo wilt tonen? Neem dan contact op.

Onderwerpen