Spring naar de content

Schaatser Gerben Jorritsma is opmerkelijk handig met potloden

Wat doet een topsporter eigenlijk op de momenten wanneer hij of zij niet bezig is met sporten? In deze rubriek worden sporters bevraagd naar hun leven buiten de sportwereld. Aflevering dertien is voor Gerben Jorritsma. De 22-jarige schaatser meldde zich dit seizoen al nadrukkelijk in de wereldtop met een wereldbekerzege op de 1.000 meter. Daarnaast is hij een begenadigd tekenaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lennart Bloemhof

Aston Martins, Bugatti’s en Audi’s. Gerben Jorritsma heeft ze allemaal. Niet in zijn wagenpark, maar op papier. De schaatser is opmerkelijk handig met een potlood. Racewagens zijn een van zijn tekenobjecten. Niet omdat hij zo’n voorliefde voor snelle auto’s heeft. Meer omdat er veel details te tekenen zijn.

Tekenpassie
“Van het profiel van de banden tot de vorm van een motorkap. Het is uitdagend om het goed op papier te krijgen”, legt hij uit. Zijn tekenpassie begon al op de basisschool in zijn geboorteplaats Diever, een Drents dorp gelegen tussen Meppel en Assen. Op geen les verheugde hij zich zo als op de tekenles. En als die les te kort bleek, ging hij thuis vrolijk verder met het vertonen van zijn creatieve kunsten.

Jorritsma in oktober tijdens de KNSB-cup.
Jorritsma in oktober tijdens de KNSB-cup.

Toen Jorritsma ouder werd en de tekenlessen van zijn rooster verdwenen, bekeek hij YouTube-video’s. “Een beetje mezelf dingen aanleren, wat handige trucjes”. Vast aan thema’s zit hij niet als hij tekent. “Als ik iets leuks tegenkom, teken ik dat.” Dus tekende hij al eens een samoerai en de laatste tijd concentreert hij zich op portretten van mensen. Recent maakt hij zelfs nog een zelfportret. “Daar was ik wel tevreden mee”, zegt de jonge schaatser.

Zwart-wit
Tijd kost zijn hobby alleen wel. Soms kan hij makkelijk tot vijftig uur met een tekening bezig zijn, soms is hij er binnen tien uur mee klaar. En altijd in zwart-wit. “Ik weet ook niet precies waarom”, zegt hij. “Als je details wilt aanbrengen, is kleur misschien wel makkelijker. Maar ik vind het er in zwart-wit gewoon mooier uitzien.”

Een tekening waar Jorritsma momenteel nog aan werkt. Hij is ongeveer voor de helft klaar.
Een tekening waar Jorritsma momenteel nog aan werkt. Hij is ongeveer voor de helft klaar.

Dat doet hij overigens niet met materiaal dat te vinden is bij de supermarkt om de hoek. Hij tekent met potloden van verschillende hardheden. “Vrij duur”, zegt Jorritsma. Als het over papier gaat, tekende hij tot voor kort nog op gewoon printpapier. “Toevallig heb ik laatst in Duitsland van dat speciale tekenpapier gevonden. Dat bevalt wel goed.”

Rustgevend
Tekenen is meer dan alleen tijdverdrijf. Hij wordt er ook rustig van. “Schaatsen is mijn leven. Daar ben ik altijd mee bezig. Het is fijn om dan iets anders te kunnen doen in je vrije tijd. Je hebt best veel uren dat je ’s middags verveeld in je hotelkamer zit, omdat je moet rusten. Dan kijk ik een film, of ga ik tekenen. Dus zolang ik schaats, blijf ik tekenen. Ik kan er mijn ei in kwijt”, verkondigt Jorritsma.

En omdat schaatsen veel tijd opslokt, komt hij ook weer niet zo vaak aan tekenen toe als hij zou willen. Als hij toevallig een vrij moment heeft op een avond, gebruikt hij dat om een tekening af te maken. Hij schat de laatste twee jaar in totaal rond de dertig tekeningen te hebben gemaakt. Jorritsma deelt soms het tekenproces op sociale media. Hij liet op YouTube bijvoorbeeld zien hoe hij een fraaie Audi R18 tekende.

Via sociale media laat hij zich ook weleens inspireren. Zo volgt Jorritsma op Instagram een aantal kunstzinnige accounts en tekenaars. Of hij laat zich uitdagen. Iemand vroeg hem eens via Facebook of hij ook Valentino Rossi op zijn motor kon tekenen. “Die uitdaging heb ik uiteraard aangenomen. Je blijft topsporter”, zegt de Drent lachend.

Beter worden
Net als in zijn schaatscarrière wil hij zich als tekenaar ook voortdurend verbeteren. Jorritsma: “Iedere keer probeer ik een iets moeilijkere tekening te maken, met meer details. Of ik een droomtekening voor ogen heb? Nee, dat niet. Maar de kans bestaat wel dat ik ooit iets zal maken dat heel groot en heel gedetailleerd is.” Aan de andere kant sluit hij ook niet uit in één keer klaar te zijn met zijn tekenhobby. “Want dat heb ik altijd wel gehad, ook met schaatsen. Zolang ik het leuk vind, blijf ik het doen.”

Onderwerpen