Spring naar de content

Waarom was Dennis Bergkamp al die jaren zo stil?

Verdraaid, hij kan praten. En ik zal het nog gekker maken, Dennis Bergkamp kan zelfs heel goed praten. In het interview met Voetbal International van deze week praat hij de oren van je hoofd en nog samenhangend ook. Bizar gewoon. Ik ga nog verder door het een tikkeltje hautain van hem te vinden dat hij daar nu pas mee voor de dag komt. Want waarom onthoudt Bergkamp zijn fans praktisch al zijn hele loopbaan wat hem, naar nu blijkt, bijna net zo goed afgaat als de jonkies van Ajax les geven in afronden op het doel?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

Ik vind het een raadsel. Het idee was steeds dat hij er te verlegen voor is, dat Dennis the Menace slechts in staat was zijn voeten te laten spreken. Nou, afgaande op het lange en boeiende gesprek in VI kan ik mij wedstrijden van The Iceman herinneren waarin zijn magische rechtervoet lang niet zo uitgesproken was als zijn mondje nu. Genuanceerd en intelligent plaatst hij zichzelf op gepaste afstand van Johan Cruijff en analyseert hij de minpunten van zijn voormalige kompaan in de Fluwelen Revolutie, Wim Jonk. Er spreekt warmte en betrokkenheid uit zijn betoog en als toetje serveert Bergkamp een sneer naar die andere, door Cruijff naar voren geschoven ex-held Tscheu la Ling.

2015-02-15 16:43:49 AMSTERDAM - Coach Frank de Boer (L) van Ajax heeft lol nadat zijn assistent Dennis Bergkamp op een koude stoel is gaan zitten tijdens de wedstrijd tegen FC Twente. ANP OLAF KRAAK
Frank de Boer moet lachen omdat zijn assistent Dennis Bergkamp op een koude stoel is gaan zitten

Winkeldochter
Ook wie al jaren niets meer wil weten voor het oeverloze gekonkel binnen Ajax zal zijn hart aan het interview kunnen ophalen. Om vervolgens te denken: ouwe reus, had dat eerder gezegd! Eindelijk iemand met een heldere kijk op het ‘technisch hart’ van Ajax (waar hij zelf in zit)! Dat Bergkamp weinig voelt voor een uitbundig profiel in de media valt te billijken. Zijn privéleven en smeuïge anekdotes over ex-collega’s houdt hij voor zich — wat een van de redenen zal zijn geweest dat het vuistdikke koffietafelboek dat aan hem werd gewijd een winkeldochter werd. Alles goed en wel, maar waarom dan zo stil?

Non-Speaking Dutchman
Bergkamp gaat van alles doen, zegt hij, de assistent-coach gaat de clubcultuur bewaken en iedereen inspireren. Hij gaat dus — want dat zal wel moeten — zijn mond opendoen. Dat is mooi, te meer daar ook op sportpark De Toekomst menigeen zich al een tijdje afvroeg wat die zwijgzame Dennis nu eigenlijk uitspookt. De Non-Flying Dutchman gaat zich op zijn 46ste manifesteren: ik ben benieuwd. En laat hij daarnaast ieder jaar een inhoudelijk interview geven rond de kerst. Het lijkt niet te veel gevraagd van de man die een visie blijkt te hebben, en die dus, geheel ten onrechte, de Non-Speaking Dutchman uithing.

Onderwerpen