Spring naar de content

Op Rhodos willen ze (en krijgen ze mogelijk) hun Kolos terug

Van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid staat enkel nog de Piramide van Cheops overeind. Echter, een van de zes verloren wereldwonderen zal in de toekomst wellicht uit de as herrijzen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan van der Molen

Sinds Griekenland kampt met een economische crisis zitten met name jongeren werkloos thuis. Zo ook op het eiland Rhodos. Een architectenbedrijf wil iets tegen die werkeloosheid doen door een belangrijke inkomstenbron te stimuleren: het toerisme. Het bedrijf heeft op haar website het plan aangekondigd om het bronzen beeld van zonnegod Helios, dat volgens de overlevering ooit op het eiland stond, in ere te herstellen. En deze nieuwe Kolossus van Rhodos moet maar liefst vijf keer groter worden dan het origineel.

Domino-effect
De initiatiefnemers schrijven op hun website: “Met ons werk proberen we Rhodos weer op de wereldkaart te zetten, Rhodos’ historisch belang als culturele brug voor de drie continenten (Europa, Afrika & Azië) te herstellen en ieder jaar weer grote hoeveelheden bezoekers aan te trekken. We wensen niet het oorspronkelijke beeld na te maken, maar een modern bouwwerk neer te zetten dat een kleine, subjectieve bijdrage zal leveren aan de wereldgeschiedenis en de economische groei van Rhodos en Griekenland. Ons doel is om nieuwe arbeidsplaatsen te creëren met hopelijk als gevolg een domino-effect voor de lokale economie.”

De moderne kolos moet 150 meter hoog worden en een cultureel centrum, een bibliotheek, een kunstgalerij en een vuurtoren herbergen. De originele kolossus zou met de voeten bij elkaar gestaan hebben, in het midden van de stad. Het nieuwe beeld moet – in tegenstelling tot hoe het vergane wereldwonder weleens wordt afgebeeld – wél met de benen wijd over de haven van Rhodos heen staan.

Daarnaast willen de architecten de nieuwe Kolossus van Rhodos wind- en aardbevingsbestendig maken door een flexibele constructie van onder meer staal en beton. Ook ambiëren de makers de gehele ‘huid’ van het beeld te bedekken met zonnepanelen, zodat het beeld van zonnegod Helios één groot zonnepaneel wordt.

Het project zou zo’n 240 miljoen euro moeten gaan kosten. Geld dat de Grieken, laat staan de bevolking van Rhodos, niet hebben. Het project zou dan ook gefinancierd moeten worden door Griekse en buitenlandse sponsoren, internationale crowdfunding en andere donoren. De namen van iedereen die op wat voor manier dan ook meegewerkt heeft aan de bouw van de kolos, zullen worden gegraveerd worden aan de binnenkant van het beeld.

Naar verwachting zal het drie tot vier jaar duren om de kolossus te bouwen.

Foto: Ari A. Palla