Spring naar de content

WK Footgolf: spelen om de prijzen, maar vooral ook genieten

Baadt het niet dan schaadt het niet, moet ‘voetgolfer’ Jim Kuipers vorige week gedacht hebben toen hij zich met een professioneel golfer boog over de vraag: hoe benader je een golfbaan, waar haal je je informatie vandaan en hoe gebruik je dat weer tijdens het toernooi? Heel interessant allemaal, oordeelde Kuipers – Nederlands footgolf kampioen in 2014. “Wellicht geeft dit me het laatste zetje om straks wereldkampioen te worden!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Kuipers is een gedreven sportman. Hij voetbalt op bescheiden niveau, in Hoofddorp, maar als voetgolfer koestert hij de stille hoop om er straks met de wereldtitel vandoor te gaan. Hij permitteerde zich in de aanloop naar het WK in Mar del Plata, Argentinië, zelfs een weekje ‘rust’ door op wintersportvakantie te gaan. “Misschien is dat een risico geweest,” zegt hij met de wijsheid van nu. “Maar juist als je daar te veel over na denkt, gaat het fout.” Kuipers keerde ongeschonden terug.

Vraagtekens
Nog een laatste training, een heus ‘uitzwaai toernooi’ in Amsterdam en dan is het zo ver. Dan moet Jim Kuipers er klaar voor zijn. Hij wel. Maar hoe zit het met de organisatie? Dat blijft nog even de vraag. Kuipers reist met een hoofd vol vraagtekens af naar Argentinië, vertelt hij aan de vooravond van het grote avontuur. “We hebben de afgelopen periode genoeg informatie verkregen van de WK-organisatie met betrekking tot de baan, de afstanden, de weersomstandigheden en noem het allemaal maar op. Maar ze blijven het schema steeds omgooien, dat is vervelend. Ik hoop dat ze daar nu verder afblijven, anders weten wij een paar dagen voor het toernooi nog steeds niet waar we aan toe zijn.”

Nederland is met zestien spelers vertegenwoordigd op het WK in Mar del Plata, Buenos Aires dat tussen 5 en 10 januari wordt georganiseerd; de bekendste international (als je ze zo mag noemen) die namens Nederland aan de aftrap verschijnt is Marcel Peeper.

Not the best conditions for a practice round of FootGolf, but the shape and focus is coming back piece by piece.

Geplaatst door Jim Kuipers op dinsdag 5 mei 2015

Weersomstandigheden
Net als in de golfsport zijn de weersomstandigheden van cruciaal belang in het footgolf (voetgolf mag ook). “De voorspellingen zijn niet top,” zegt Kuipers. “Het is warm in Argentinië, maar er is ook kans op regen en soms zelfs onweer. Wellicht dat één of meerdere dagen worden uitgesteld, dan veranderd het speelschema dus weer.” Aanstaande dinsdag wordt er getraind door het Nederlands team, is er een persconferentie en zal de flight-indeling via loting bekend worden gemaakt (wie er met wie in de groep loopt dus). Woensdag is de eerste speeldag, donderdag zijn de kwartfinales voor het landentoernooi. Kuipers: “De beste acht landen mogen het op basis van de individuele prestaties van dag één tegen elkaar opnemen. Wij hebben onderling afgesproken dat de vier beste Nederlanders mogen aangeven of ze dit klassement willen spelen. Als ze de voorkeur geven aan het individuele klassement schuiven anderen een plaatsje door.”

Finale
Zondag is de finale van het individuele klassement. Het zal spannend worden, zegt Kuipers als hij over zijn eigen kansen spreekt. “Er zijn vier of vijf uitgesproken, internationale favorieten. Daar word ik niet toe gerekend. Nog niet. Maar daarachter zit een groep van tien, vijftien spelers, die wel eens drie dagen lang kunnen pieken. Ik moet het nog maar zien waar te maken, maar daar reken ik mezelf ook toe. Ik zit goed in m’n vel, de scherpte en focus komen langzaam tevoorschijn. En verder wil ik gewoon genieten van deze fantastische ervaring.” Samen met Johnny Melten is Kuipers de enige Nederlander die voor de tweede keer het WK FootGolf zal gaan spelen. “Hopelijk kan ik die ervaring omzetten in een goede klassering, het liefst sta ik zondag natuurlijk met de beker in mijn handen. Maar als ik een realistischer doel neem, dan ga ik voor de top 10 en een klassering als beste Nederlander.”

Het WK is te volgen via de Facebookpagina’s van FootGolf Holland, FootGolf World en Footgolf World Cup 2016, de website en de eigen Facebookpagina van Jim Kuipers.

Mark van den Heuvel kijkt deze maand voor HP/De Tijd op belangrijke en minder belangrijke evenementen.

Onderwerpen