Spring naar de content

Een nieuw tennisjaar en Djokovic en Williams zijn weer favoriet

Het nieuwe tennisseizoen wordt maandag afgeslagen. Tennisliefhebbers kunnen zich opmaken voor een mooi jaar: vier Grand Slams, de World Tour Finals en natuurlijk de Olympische Spelen in Rio. Wat kunnen we van dit tennisjaar verwachten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Rafael Nadal begint het nieuwe jaar goed. Op de tweede dag van 2016 won hij het demonstratietoernooi van Abu Dhabi door te winnen van de Canadees Milos Raonic. Naast de $250.000 geeft hem dat weer wat zelfvertrouwen voor het nieuwe tennisseizoen. En dat is nodig, want het afgelopen jaar werd hij zonder pardon uit The Big Four gegooid. Hij moest zijn meerderen erkennen in landgenoot David Ferrer, Andy Murray, Roger Federer en natuurlijk Novak Djokovic. ‘Nole’ is de onbetwiste nummer één van de wereld. Hij sloot het seizoen af met een belachelijk grote voorsprong op zijn concullega’s. In 2015 won hij maar liefst elf toernooien, van de gespeelde wedstrijden won hij er 82 en verloor er 6. De Serviër kan zijn ongekende zegereeks in 2016 vasthouden, als hij goed rekening houdt met zijn blessures, de opkomst van de jonge talenten en last but certainly not least: Stan Wawrinka, die hem versloeg op Roland Garros. Hier ziet u Djokovic alvast oefenen met Nadal voor Qatar:

Sporter en Tennisster van het Jaar
2015 was zeker het jaar van Serena Williams. Voor de zevende keer werd ze verkozen tot tennisster van het Jaar. Logisch, want Williams won drie Grand Slams (Australian Open, Roland Garros en Wimbledon) en was het hele jaar de nummer één van de wereld. Van de gespeelde wedstrijden won ze er 53 en verloor er maar drie. Ze is goed voor 21 grandslamtitels, dat is slechts eentje minder dan recordhoudster Steffi Graf. Sports Illustrated riep haar daarom uit tot Sporter van het Jaar en zette haar op de cover.

Eind 2015 bereikte Williams weer een nieuwe mijlpaal in haar loopbaan: ze stond voor de 150ste week op rij op de eerste plaats van de wereldranglijst. Alleen Martina Navratilova en Steffi Graf, zij weer, staan met respectievelijk 156 en 186 weken voor haar op de eeuwige ranglijst. Het kan niet anders dan dat 2016 ook een goed jaar voor Williams wordt. “Er is altijd ruimte voor verbetering. Iedereen met wie ik samenwerk weet dat ook. Ik ben nu in ieder geval op de juiste weg.”

Kapers op de kust
Er zijn wel enkele kapers op de kust. Houd dit jaar bijvoorbeeld Agnieszka Radwanska, de huidige nummer 5 van de wereld, in de gaten. De 26-jarige Poolse werd door de tennisfans verkozen tot Tennisster van het Jaar, ze kreeg 52% van de stemmen tegenover 37% voor Serena Williams. Omdat vertegenwoordigers van de media een groter aandeel in de stemming hadden, ging de eer naar laatstgenoemde. De nieuwe generatie is ook onderweg. Simone Halep, de nummer twee van 24 jaar en Garbiñe Muguruza, nummer drie en 22 jaartjes jong, zijn de jongste spelers uit de toptien en versloegen Williams beiden in een grandslamfinale. Wordt 2016 het jaar dat de gevestigde generatie plaats moet maken voor de jonge speelsters?

Winnaars
In januari worden er toernooien gespeeld in onder andere Shenzhen, Brisbane, Chenai, Qatar, Sydney en Auckland. Ze zijn allemaal in aanloop van de eerste Grand Slam van het jaar: de Australian Open. Daar zullen we zien wie de eerste winnaars van 2016 gaan worden.