Spring naar de content

Stop met zoeken: Taeke Taekema is de Mol

Ladies and gentlemen, we’ve got him. Het staat buiten kijf. Na de eerste aflevering van het zestiende seizoen Wie is de Mol, is de naamgever van het programma al bekend. Taeke Wiebe Doekes Taekema, geboren op 14 januari 1980, is de Mol.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Het programma loopt al zestien seizoenen, maar Taekema is na zwemmer Maarten van der Weijden (2012) pas de tweede topsporter die meedoet aan Wie is de Mol. In de zevende editie was voormalig scheidsrechter Dick Jol ook een van de kandidaten – Dick houdt namelijk wel van een spelletje en actie. Een topsporter kunnen we hem echter niet noemen.

En dat is op zich opmerkelijk te noemen. Atleten en avonturenprogramma’s zijn over het algemeen een match made in heaven. Hockeyster Fatima Moreiro de Melo en judoka Edith Bosch zijn beide trotse winnaars van Expeditie Robinson. Oud-schaatser Bart Veltkamp won samen met Chimène van Oosterhout de VIP-editie van Peking Express. Winnen de voormalig sporters niet, dan zijn het in ieder geval tot op het bot gemotiveerde deelnemers, bewees ook hockeyster Kim Lammers in het afgelopen seizoen Expeditie Robinson.

En misschien was dat laatste wel de reden dat de kijker zo weinig topsporters zagen in Wie is de Mol. Het programma is in de eerste plaats toch vooral een psychologisch spel. Een teamgenoot die het slagen van een opdracht saboteert, is een aspect waarmee een sporter tijdens zijn carrière maar weinig te maken krijgt. Zo niet nooit. En dus is het een grote stap deel te nemen aan het programma.

Of je moet de Mol zijn, zoals Taeke Taekema.

Zand
De kijker zag hem zaterdagavond tijdens de eerste aflevering goed zijn best doen tijdens de eerste opdracht. In een overvolle metro die door de Dominicaanse hoofdstad Santa Domingo reed, verzamelde hij negen mooie meisjes en nam hen volgens opdracht mee naar het eindstation. Keurig, niets meer aan doen.

Maar laat u geen zand in de ogen strooien, Taekema begon al snel met ‘mollen’.

Eerst weigerde hij zijn verdiende geld in te leveren bij ‘penningmeester’ – politiewoordvoerder Ellie Lust. Hij deed dit samen met de bloedfanatieke BNN-presentator Tim Hofman, met wie hij al direct een verbond sloot. Een tactiek die vele andere mollen eerder hanteerden. Het opvallendste moment volgde echter tijdens het tweede spel van de uitzending, toen de kandidaten een topito (een grote driehoek) over een duin moesten sleuren.

Er kon daarbij geld verdiend worden óf er kon worden gezorgd dat er kandidaten met zekerheid de volgende aflevering haalden. Taekema, die werd aangewezen als sterkst en daarmee de leider, riep midden in het spel: “Geld is niet belangrijk. Mensen zijn belangrijk.” Een topsporter, die het einddoel van een wedstrijd – in het geval van Wie is de Mol zoveel mogelijk geld verdienen – uit het oog verliest? Mol!

Molloten
En dan voor de Molloten – zo schijn je echte fans te moeten noemen – nog wat overduidelijke hints. Want god, wat ligt het er dik bovenop.

We zagen Taekema tijdens de eerste aflevering een pet dragen met daarop de tekst: Doe Maar Lekker. Combineert u nu eens het eerste woord met de eerste letter van zowel het tweede als het derde woord. Wat krijgt u als u dat een klein beetje husselt? Juist: De Mol.

Daarbij deed hij als hockeyer mee aan de Olympische Spelen van 2004 en 2008. Wanneer de letters van Olympische een andere volgorde geeft, staat er zo maar: hy is mol. Dat we dan een P, een C en een E overhouden, nemen we voor lief.

Twijfelt u nog wel? De eerste aflevering van Wie is de Mol is hier terug te kijken.