Spring naar de content

Zinedine Zidane is voorlopig vooral een goed paard

Het kan u niet zijn ontgaan; Zinedine Zidane is de nieuwe trainer van Real Madrid. De Fransman moet het Madrileense sterrenensemble weer laten flonkeren. De aanstelling is vooral gebaseerd op zijn verleden als sterspeler in de Spaanse hoofdstad, want als trainer is Zidane gespeend van elke ervaring op het hoogste niveau.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

“Wordt het mooier dan dit?” vroeg David Beckham zich op Instagram af, nadat het nieuws over zijn voormalig ploeggenoot bekend was gemaakt. Om daar in kapitalen aan toe te voegen dat de man met wie hij tussen 2003 en 2006 de kleedkamer bij de Galacticos deelde ‘de beste persoon voor de baan’ is. Beckham wordt in die gedachte gesteund door een groot deel van de Madrileense fans. Niet minder dan 5000 van hen meldden zich dinsdag bij de eerste training onder leiding van Zidane.

Het is echter de vraag of de Fransman deze hoge verwachtingen in kan lossen. Zidane rondde in de zomer van 2013 zijn trainerscursus af en werd direct assistent van Carlo Ancelotti bij Real. Vanaf vorig seizoen was hij de hoofdverantwoordelijke bij Real Madrid Castilla – het tweede elftal van de Madrilenen – dat uitkomt op het derde Spaanse niveau. In het eerste seizoen onder de leiding van Zidane werd het team zesde, momenteel bezet Castilla de tweede plaats.

Waanzin
Niet verkeerd voor een beginnende coach, maar ook geen reden om iemand aan te stellen op een van de belangrijkste trainersposten ter wereld, vindt ook Ottmar Hitzfeld. De oud-trainer van onder meer Bayern München begrijpt niets van de keuze voor Zidane. “Het is waanzin. Hij heeft immers helemaal geen ervaring en teert op zijn naam. Dat hij een goede speler is geweest, hoeft niet te betekenen dat je automatisch een goede coach bent.”

Co Adriaanse zei het al toen hem aan het begin van deze eeuw werd gevraagd naar de potentie van Marco van Basten als trainer: “Een goed paard maakt nog geen goede ruiter.” Een schande vond men, en het begin van het einde van Adriaanse als trainer van Ajax. Bijna vijftien jaar later kunnen we concluderen dat hij er niet eens zo ver vanaf zat. Na matige periodes bij het Nederlands elftal, Ajax, sc Heerenveen en AZ besloot Van Basten vorig jaar dat hij niet in de wieg is gelegd voor het vak van hoofdtrainer.

Cruijff
Er waren meerdere raspaarden die het na hun loopbaan probeerden als ruiter, met wisselend succes. Van alle winnaars van de Gouden Bal tussen 1956 en 2005 – 38 in totaal – waren Alfredo Di Stéfano, Johan Cruijff en Franz Beckenbauer ook succesvol als oefenmeester. Een groot deel van de spelers die werden gekroond tot beste op de Europese velden viel als tacticus echter door de mand.

Ruud Gullit begon nog redelijk als spelend coach van Chelsea, maar eindigde als trainer onder het bewind van een Tsjetsjeense rebellenleider bij Terek Grozny. Lothar Matthäus was nog even bondscoach van Bulgarije, maar versleet met name obscure clubs door heel Europa. Kevin Keegan was als bondscoach in 2000 betrokken bij een van de grootste decepties in de geschiedenis van het Engelse elftal.

Hoe het Zidane vergaat, kunnen we slechts afwachten, maar voorlopig is ook hij vooral een goed paard. Zizou zelf is hoopvol: “Het doel is altijd de Champions League te winnen en ik wil proberen dat te halen. Ik heb een goed gevoel, maar een trainer is nooit volledig voorbereid, zeker niet als hij nog nooit op dit niveau leiding heeft gegeven.”

Real Madrid speelt zaterdag tegen Deportivo La Coruña het eerste duel onder leiding van Zidane.