Spring naar de content

Het tennisseizoen is geopend. Nu is het wachten op de Australian Open

De eerste week van het nieuwe jaar zit bomvol tennistoernooien. In Shenzhen, Brisbane, Doha en Channai kwamen er enkele opvallende winnaars uit de bus. Aankomende week startten toernooien in Sydney, Hobert en Auckland en dan als hoogtepunt van januari: de Australian Open.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Laten we beginnen met de vrouwen. Agnieszka Radwanska – onthoud die naam – schreef zaterdag het toernooi van Shenzhen in China op haar naam. De Poolse tennisster, een van de favorieten van 2016 en de nummer vijf op de wereldranglijst, won met 6-3 6-2 van de Amerikaanse Alison Riske. Diezelfde dag won Victoria Azarenka het toernooi van Brisbane. Eindelijk mogen we wel zeggen, want haar laatste gewonnen finale dateerde uit 2013. De Wit-Russische won van de Duiste Angelique Kerber met 6-3 6-1.

Onvermoeibaar
Hoewel de Amerikaanse Sloane Stephans twee wedstrijden op een dag moest spelen, schreef ze toch het toernooi van Auckland op haar naam. Ze won onvermoeibaar van de Duitse Julia Görges in 7-5 6-2 en pakte daarmee haar tweede WTA-titel.

Pijnlijk
Bij de mannen is het jaar pijnlijk begonnen voor Robin Haase. Bij een training in Dubai kreeg hij een harde bal van Roger Federer op zijn rug:

Meesterzege
De zegetocht van Novak Djokovic houdt aan. Hij pakte zaterdag zijn eerste ATP-titel van het nieuwe jaar in Doha. Een droomfinale tussen de nummer één en nummer vijf van de wereld, werd nooit echt spannend. Djokovic versloeg in de finale Rafael Nadal met knappe cijfers: 6-1 6-2. Extra zuur voor Nadal, want in 2014 was hij nog de winnaar van het toernooi in Qatar. ‘Nole’ vierde zijn 60ste toernooizege.

De finale van het tennistoernooi van Brisbane leek een herhaling van die van vorig jaar met wederom Roger Federer en Milos Raonic in de eindstrijd. Vorig jaar was het Federer die er met de zege vandoor ging, dit jaar was het verrassend de Canadees Milos Raonic, de nummer 14 van de wereldranglijst. Raonic pakte zijn revanche in twee sets: 6-4 en 6-4.

Tuk-tuk
In het Indiaanse Chennai stonden zondag Stan Wawrinka en Borna Coric in de finale van het ATP-toernooi. In 2014 en 2015 schreef Wawrinka het toernooi op zijn naam en ook dit nieuwe jaar ging de Zwitser er met de titel vandoor. In de spannende finale versloeg hij Coric met 6-3 en 7-5. Daarna ging hij per tuk-tuk terug naar het hotel.

On my way to the club with my tuk-tuk!! Playing 1/2 against @benpaire at 5pm! #chennai #FastTransport

Een foto die is geplaatst door Stanislas Wawrinka (@stanwawrinka85) op

Must see
Aankomende week kunt u nog genieten van de toernooien van Auckland (dit keer voor de mannen), Hobart (vrouwen) en Sydney. Robin Haase, inmiddels hersteld van de bal van Federer, en Thiemo de Bakker doen mee aan het ATP-toernooi van Auckland en ook Jo-Wilfried Tsonga staat op de speellijst.

De echte must see van januari is toch wel de Australian Open van 18 tot en met 31 januari. De grand slam is er een ‘where stars are born’, want er staan vaak verrassende spelers in de finale. Denk maar aan Tsonga in de finale tegen Djokovic in 2008 en Marcos Baghdatis in 2006 in de finale tegen Federer. En natuurlijk Wawrinka die in 2014 eerst in de kwartfinale Djokovic versloeg, in de halve finale Tomas Berdych en in de finale tot slot Nadal uitschakelde. Djokovic nam vorig jaar wraak door de grand slam op zijn naam te schrijven (in totaal zijn vijfde keer), maar het zou zo maar kunnen dat een rijzende tennisster het de Servische nummer een in de finale behoorlijk moeilijk zal maken.