Spring naar de content

Binnenkijken: een design-vliegtuig

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: de World Business Class van KLM vol met Dutch Design.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Vliegtuigen staan niet echt bekend om mooi design, huiselijke sfeer, comfort en haute cuisine. U denkt vast nog met tranen in de ogen terug aan de krappe beenruimte, de buurman die luidruchtig tegen uw schouder aan het snurkte en het u onmogelijk maakte zelf wat uurtjes slaap te pakken. En natuurlijk het smakeloze papje dat moest doorgaan voor risotto. Het kan ook anders. KLM ontwikkelde samen met bekende Nederlandse designers World Business Class, een concept om elke reiziger een warm thuisgevoel te geven, met privacy en comfort hoog in het vaandel.

webimage-3B371D5E-F04B-4F94-ACE076C8C80544FB
De full flat-stoel ontworpen door Hella Jongerius. Naast het bekende KLM-blauw, ook bekleed met warme kleuren

Zo werd het interieur van de cabine aangepakt door de Nederlandse ontwerper Hella Jongerius. Opvallend zijn dewebimage-80E643E6-965F-41A2-85CBE695AA3B7723 full flat-stoelen. De naam zegt het al: de stoel kan helemaal plat. Dat is wel even anders vergeleken met de oude stoelen die slechts een paar centimeter naar achter konden en waardoor u meteen ruzie met uw achterbuurman kreeg. De stoel heeft een privacy-scherm zodat u ongestoord kan werken of ontspannen en geen last heeft van eerder genoemde snurkende buurman. U heeft persoonlijke opbergruimte en een 17-inchscherm helemaal voor uzelf. De vloerbedekking van de cabine is gemaakt van recyclede stewardessenuniformen en Noorse schapenwol, die normaal gesproken wordt weggegooid. Heel duurzaam dus.

wbce212hdo
Haute cuisine: een gerecht van sterrenchef Jacob Jan Boerma

Hoop op smaak
Taaie broodjes, rubberachtige spaghetti en onherkenbare papjes zijn helemaal verleden tijd. Sterrenchef Jacob Jan 31_news_mw_klm_wbc_01Boerma (De Leest *** en Grand Café Krasnapolsky) is verantwoordelijk voor de gerechten in de lucht, hoge cuisine dus. Daarbij hebben enkele wijnspecialisten gezorgd voor een mooie wijnselectie aan boord. Dat eet en drinkt nog lekkerder met een mooi servies. Marcel Wanders dbh-96-ceremonie-3ontwierp uniek bestek, glazen en tafellinnen. Naast het traditionele Delfts blauwe huisje, inmiddels ook een designstuk geworden,  krijgen reizigers ook een toilettasje van Viktor en Rolf.

 

 

Economy
Goed nieuws: u hoeft niet meteen uw dertiende maand op te maken; ook de stoelen in de economy class zijn aangepakt.