Spring naar de content

Zinloos, het Hollandse School 2.0-masterplan van Jelle Goes

Zouden ze bij de KNVB wel eens voetballen? In ieder geval Jelle Goes verdenk ik ervan niet goed te weten hoe het toegaat in de sport die hij ‘aanstuurt’. Afgelopen week gaf de technisch manager van de KNVB een interview aan Voetbal International en nergens kreeg je het idee: hier spreekt een voetballer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

Arme Goes werkt al een jaar aan een masterplan dat ons voetbal weer slim en strijdbaar moet maken. Via een technisch platform en meer van die dingen die mijlenver afstaan van grasvelden en ballen gaat Goes alle betrokkenen op één lijn krijgen. Zijn aanbevelingen vanachter zijn bureau in Zeist moeten tot meer stoere voetballers leiden die weten wat omschakelen is.

Mijn hemel. Alleen al de naam van het plan — Hollandse School 2.0 — is fout. Alsof we vroeger hebben besloten tot drie spitsen en balbezit en we nu met eindeloos vergaderen een andere kant op zullen gaan. In werkelijkheid heeft zich sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een voetbalcultuur ontwikkeld, domweg doordat iets wat succes had door anderen werd nagevolgd. Zo gaat dat op velden en in kleedkamers. Iedereen wil succes, spelers en trainers apen elkaar na. Dat is het leuke aan sport, aan iedere vorm van populaire cultuur. Daarmee hebben masterplans niets van doen, gelukkig maar.

Planning
Begin deze eeuw plakte trainer Co Adriaanse een etiket op iets wat uit zichzelf was ontstaan. ‘Hollandse school’. Echt iets voor de taalvaardige ex-leraar Adriaanse om dat te bedenken. Grappige term ook, maar het suggereerde dat er een planning ten grondslag had gelegen aan ‘onze’ aanvalsstijl en was er nooit geweest. Maar inderdaad – daar heeft Goes gelijk in – is die stijl doorgeschoten en zitten we nu met veel te veel leuke voetballertjes die braaf tussen de linies lopen in plaats van tegenstander onder de zoden te stoppen. De gevolgen in Europa zijn desastreus. Door de naïeve speelwijze presteren Nederlandse clubs internationaal slechter dan op grond van de – verminderde –  kwaliteit en de beschikbare financiën zou hoeven.

Imiteren
Niet een masterplan kan dat corrigeren, maar, bijvoorbeeld, PSV dat straks Atlético Madrid na heroïsche duels opzij zet. Laat PSV robuust verdedigen en counteren in de Champions League (Atlético doet niet anders). De pers zal er lyrisch over schrijven. Andere clubs zullen het imiteren. Junioren zullen denken: ik wou dat ik Jeffrey Bruma was. En zo verder. Wie weet zijn we dan in mei al wat opgeschoten als Jelle Goes zijn ongetwijfeld vuistdikke, maar zinloze rapport Hollandse School 2.0 presenteert. Vereenzelviging met winnaars, daar gaat niets boven.

Onderwerpen