Spring naar de content

Slashie: de ene baan voor de rekeningen, de andere als creatieve uitlaatklep

Bekende Nederlanders lijken vaak alleskunners en blijven maar banen stapelen: presentator/schrijver/acteur/songwriter/dj/cabaretier. Slashies, noemen we ze, mensen met twee beroepen of meer, waarbij de ‘slash’ verwijst naar de vele functiesMaar je hoeft geen BN’er meer te zijn om als slashie door het leven te gaan. Misschien bent u er wel een.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sophie van Os

The New York Times berichtte in 2014 al over ‘the forward slash millennials’. In tegenstelling tot legioenen Amerikanen die uit financiële noodzaak twee verschillende beroepen moeten uitoefenen, kiezen deze millennials (in de twintig, begin dertig) er bewust voor om meerdere functies te bekleden. De ene job betaalt de rekeningen en andere job betreft de creatieve uitlaatklep. Deze trend of levensinstelling lijkt inmiddels ook overgewaaid naar Europa. Focussen op één baan voor de rest van je leven is ouderwets. Eén beroep is gewoonweg te weinig voor alle talenten, ambities en interesses.

Stapelende zzp’ers
Slashie Nouchka Nemes (juwelenontwerpster/meubelontwerpster/eigenaar van een koffiezaak) vertelt in een interview met Radio 1 België dat ze zeker meer dan veertig uur werkt en ze zich afvraagt waar ze de tijd vandaan haalt, maar dat de afwisseling geweldig is. Een bewuste keuze? Nee, dat is volgens haar gewoon zo gegroeid. ‘In het begin was het een beetje zoeken om het allemaal te combineren, maar door die afwisseling ben je heel gefocust, omdat het goed en snel moet gaan. Het moet bovendien ook snel resultaat moet hebben.’

Dat ook de Nederlanders banen kunnen stapelen en meedeinen op de golven van deze tijd laten de cijfers van het CBS zien. Het aantal Nederlanders met een tweede baan nam in vijf jaar toe met 16 procent van 475.000 in 2010 naar 553.000 in het derde kwartaal van 2015. Het aantal zzp’ers met meerdere banen nam in dezelfde periode van vijf jaar zelfs met 36 procent toe van 127.000 in 2010 naar 173.000 in het derde kwartaal van 2015.

Slashie is van alle tijden
Loopbaanadviseur Ilse Reijs laat aan NRC Q weten dat deze trend te maken heeft met het economische tijdperk. Het is volgens Reijs een groot voordeel als je kunt inspelen op economische veranderingen. Ook arbeidssocioloog Geert Van Hootegem, hoogleraar aan de KULeuven, noemt de economische crisis als drijfveer, maar het combineren van jobs is volgens Van Hootegem echter iets van alle tijden en niet alleen iets van millennials. Zoals zijn grootvader die was hoefsmid en tegelijkertijd café-baas.

Ook onder veertigers en vijftigers merkt hij dat er sprake is van een nieuwe loopbaan of heroriëntatie. Een tweede verklaring is volgens hem het economische model dat zijn langste tijd heeft gehad. ‘Mensen zuchten onder het juk van een grote organisatie en proberen onder het management uit te komen.’ Ten derde is het volgens Van Hootegem moeilijk om van het ene systeem naar het andere te gaan, zoals van werknemer naar zelfstandige en vice versa. ‘Je moet met beide voeten in één systeem staan.’

Onderwerpen