Van Janoekovitsj tot FIFA, stem op de corruptste corrupten

Sebas Bouquet 19 jan 2016 Leven

Corrupt, corrupter, corruptst. Dat is de strijd die Viktor Janoekvitsj, oliegigant Petrobras en Felix Bautista momenteel voeren. Via de website Unmask the Corrupt kan gestemd worden op de meest corrupte personen en bedrijven ter wereld. Het Braziliaanse Petrobras gaat op het moment van schrijven aan kop met 11.308 stemmen.

Viktor Janoekovitsj, voormalig president van Oekraïne, volgt op zo’n zeshonderd stemmen. Janoekovitsj wordt onder meer ten laste gelegd dat miljoenen aan staatseigendommen in zijn eigen zak zijn beland. Ook het feit dat hij vluchtte alvorens veroordeeld te worden voor fraude, bevalt de organisatie achter de verkiezing geenszins.

Twee miljard dollar
Ook Petrobras doet een duit in het (eigen) zakje. Een flinke duit. Volgens de organisatie achter de wedstrijd hebben de Brazilianen twee miljard dollar in smeergeld en steekpenningen gestoken. Veel van dat geld zou bovendien gaan naar politici. Daar komt het verlies van tienduizenden banen nog eens bovenop.

Meest onbekende in de huidige top-3 is Felix Bautista. De senator uit de Dominicaanse Republiek zou zichzelf met miljoenen dollars aan staatseigendommen hebben verrijkt. Bovendien maken zijn politieke connecties hem onaantastbaar, aldus de organisatie.

Transparancy International
De verkiezing wordt georganiseerd door Transparancy International, een internationale organisatie die strijdt tegen corruptie. De strijd der corrupten is in drie fases opgedeeld. In de eerste fase kon men corrupte personen dan wel corrupte organisaties aandragen. De tweede ronde loopt nog 22 dagen, en geldt als stemronde. In de derde fase kunt u de meest corrupte personen en organisaties een ‘toepasselijke’ straf toekennen.

Voor het geval uw favoriet niet Petrobras, Janoekovitsj of Bautista is, wees gerust. Er zijn nog twaalf andere kandidaten in de verkiezing. U kunt ook stemmen op de Akhmad Kadyrov Foundation, Ricardo Martinelli, Teodoro Nguema Obiang, Isabel Dos Santos, Banco Espírito Santo, de FIFA, de handel in jade in Myanmar, het politieke systeem van Libanon, Zine al-abidine el Ben Ali, de Amerikaanse staat Delaware, Mohamed Hosni Mubarak of China Communications Construction.

Reageer op artikel:
Van Janoekovitsj tot FIFA, stem op de corruptste corrupten
Sluiten