Spring naar de content

Nu: twee mannen die voetbal kijken, en daar weinig van vinden

Unieke televisie, donderdagavond. Tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en sc Heerenveen kon worden meegekeken met het werk van twee videoscheidsrechters. Ook de FIFA en de IFAB, de spelregelcommissie van de voetbalbond, keken aandachtig mee, verzekerde FOX-verslaggever Menno van Dongen ons. Het ging wel om een test, de scheidsrechters staan niet in contact met hun collega’s op het veld en hebben geen, Menno herhaalde géén, invloed op de wedstrijd. Ik herhaal: unieke televisie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Er zitten twee mannen in een regiebusje. Pieter zit links, voor de kijkers rechts. Pieter is de bekendste van de twee en heeft zijn haar in een strakke scheiding. Naast hem zit Mike. Ook Mike heeft veel gel in zijn haar en draagt een bril. Pieter en Mike zijn collega’s, maar geen vrienden, zo lijkt het. Via acht schermen kijken ze naar de wedstrijd die een paar meter verder aan de gang is.

Pieter heeft zijn armen over elkaar, Mike schrijft iets op. Zo nu en dan stijgt er een geluidje op uit een van de twee. “Goede beslissing,” zeggen ze dan, of ‘dat is de de interpretatie van de scheidsrechter’. Pieter houdt zijn armen gevouwen op zijn buik, Mike pakt zijn pen en krabbelt wat neer. Dan gaat de stuurse blik weer naar de schermen en zwijgen de mannen.

“Rust. Geen cruciale momenten waar we ingegrepen zouden hebben.”
“Nee, geen wedstrijdbepalende momenten.”

Dan gaat het geluid uit. Mike en Pieter lijken even met elkaar te praten. De schuifdeur van het busje gaat open. De man in de opening steekt vragend zijn duim op. Er volgt een knikje van de inzittenden. Tijd voor koffie. De collega’s scrollen door hun smartphone.

“We zijn weer begonnen”

De videoscheidsrechters nemen hun poses voor de schermen weer aan. Feyenoord staat in de eigen Kuip achter tegen sc Heerenveen, dus ontstaat er volgens Mike ‘irritatie’. “Ja, precies,” zegt Pieter en doet er weer het zwijgen toe. Even, heel even, laat Pieter een emotie toe, wanneer Anass Achahbar met een omhaal de gelijkmaker aantekent. “Och, wat een schitterende goal.” Mike heeft het niet gezien. Na de herhaling herhaalt Pieter zijn mening: “Prachtig”. Mike trekt zijn mond zuinig samen en knikt, het is een blijk van waardering.

“Het is afgelopen.”
“Afgelopen.”
“Nou, geen wedstrijdbepalende situaties.”
“Geen wedstrijd bepalende situaties.”

De technicus die de scheidsrechters heeft geholpen wil een foto van hen maken. Ze steken hun duim in de lucht. Dan schuift de deur van de bestelbus open en zien we de mannen vanaf buiten in de bus zitten. Mike kijkt verschrikt, hij schuift de deur weer dicht. Moeten ze de belangrijke momenten niet nog even doornemen, voordat iemand ernaar vraagt? Pieter kijkt op zijn telefoon. “Harry Mens neergeschoten op de boulevard in Noordwijk,” zegt-ie.

Vanaf volgend seizoen hoopt de KNVB tijdens het bekertoernooi gebruik te maken van videoscheidsrechters mét autoriteit. Tot die tijd zitten er twee mannen voor spek en bonen in een regiebusje. Hopelijk voor hen zonder camera en met wedstrijdbepalende situaties.

Onderwerpen