Spring naar de content

Waarom curling een coole sport is. In Canada dan

Is het bowlen met bezems? Is het jeu de boules op ijs? Nee het is curling. In Canada wordt momenteel een belangrijk junioren toernooi ‘gecurld’, het WK rolstoelcurling begint aankomende maand en de Nederlandse curlingmannen zijn hard bezig om zich te plaatsen voor de Winterspelen van 2018. Redenen genoeg om ons eens te verdiepen in de wereld van de curling.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

De geschiedenis van curling gaat ver terug, zo wordt er al op het schilderij van Pieter Bruegel ‘Jagers in de sneeuw’ uit 1565 een vorm van curling op het ijs afgebeeld. De Schotten ontwikkelden de sport verder tot wat het nu is en sinds 1998 is het een officiële wintersport.

De spelregels
Wat is precies de bedoeling van de sport? Simpel. Elke ploeg, bestaande uit vier spelers, beschikt over acht stenen (van graniet, 19,1 kilo en met een handvat).  De curlingbaan is een ijsbaan van 42,5 m lang en 4,3 m breed. De aanvoerder, de skip, schuift zijn steen over het ijs vanaf het ene einde van de baan naar het huis (de gekleurde cirkels op het ijs) aan de overzijde in een enigszins gebogen gooi. De bedoeling is dat op het einde van het spel een aantal stenen van het eigen team dichterbij het midden van het huis ligt dan de stenen van de tegenpartij. De spelers van elk team mogen met een bezem voor de steen vegen en zo de baan van de steen beïnvloeden, onder aanmoediging (lees: geschreeuw) van de skip. Waarschijnlijk is het de enige sport waarin het publiek wordt opgeroepen niet te veel lawaai te maken om de spelers af te leiden. In dit filmpje worden de spelregels allemaal uitgelegd:


In Canada is curling naast ijshockey een van de belangrijkste sporten en het land blinkt dan ook in uit. Sinds het eerste WK in 1959 was de eerste plaats voor hen en er bestaat bijna geen WK waar het land geen medaille won. Ook op de Olympische Spelen heeft Canada van 2006 tot 2014 continu de gouden plak meegenomen naar huis. De Scandinavische landen, Schotland en Zwitserland doen het daarnaast ook goed.

Nederlandse curlers
Ons land heeft een eigen ploeg en die curlt niet eens heel onverdienstelijk. Zo promoveerden de Nederlandse curlers in 2014 van de B-divisie naar de toppers van de A-divisie. Afgelopen november streden ze op het EK in Esbjerg waar ze speelden voor deelname aan het WK in Zwitserland in april en uiteindelijk de Olympische Spelen van 2018. Helaas werden ze uitgeschakeld door te verliezen van Duitsland en Zweden en moeten daardoor weer terug naar de B-divisie. Het plan is nu om de beste van de B-divisie te worden en dan alsnog strijden voor een WK-ticket en een plek op een OKT.

Game 1 update from CCT German Masters:Good start here in Hamburg tonight vs Finland’s Rantamaki. Started with steal of…

Geplaatst door Curling Team van Dorp op donderdag 21 januari 2016


Dopingschandaal

In 2013 werd de curlingwereld opgeschrikt door een groot dopingschandaal. De Canadees en belangrijke speler van de Canadese ploeg Matt Dumontelle werd betrapt op het gebruik van anabole steroïden en werd voor twee jaar verbannen uit de curling. Dumontelle zei in een verklaring dat hij dacht een veilig supplement te gebruiken, maar het tegendeel bleek waar. Vragen rezen op: waarom zou je überhaupt doping gebruiken bij curling? Is het omdat het bezemen zo vermoeiend is, is het zo koud in de ijshal of zijn de stenen toch best zwaar? We zullen het nooit weten. Het enige voordeel van dit schandaal is dat curling door sportliefhebbers nu eindelijk cool wordt gevonden.

Onderwerpen