Spring naar de content

Campus-controverse: deze historische figuren zijn niet meer welkom

Cecil John Rhodes, Thomas Jefferson en Woodrow Wilson – voor velen historische helden, maar anno 2016 kun je ze niet meer louter in een positief licht zetten. Vorige week nog besliste de universiteit van Oxford dat een standbeeld van Cecil John Rhodes mag blijven, ondanks een campagne tegen aanwezigheid van de kolonisator en Britse imperialist op de campus. In april vorig jaar werd Rhodes, na 87 jaar op een universiteitscampus in Kaapstad te hebben gestaan, wél van zijn sokkel gehesen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet
Foto: Flickr | Ian Barbour
Foto: Flickr | Ian Barbour

Rhodes symboliseert voor Zuid-Afrikaanse studenten het verwerpelijke Britse koloniale verleden. En in meer Zuid-Afrikaanse steden lijken beelden te zullen sneuvelen. Zo kreeg het beeld van Louis Botha, voormalig ministerpresident van de Unie van Zuid-Afrika, al rode en blauwe verf over zich heen, en moest de blanke ex-president Paul Kruger het ontgelden met groene verf. Het zijn slechts enkele voorbeelden van historische figuren en symbolen in moderne tijden die voor onvrede zorgen. The New York Times maakte een overzicht van enkele prominente Amerikanen uit de geschiedenisboeken die voor campus-controverse zorgen.

1. Jefferson Davis (University of Texas)
Het beeld van de president van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika (tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in de negentiende eeuw) stond al sinds 1933 op de campus, maar werd in augustus vorig jaar verwijderd. De aanleiding (deels): de schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston, South Carolina, in juni 2015. Als gevolg van de schietpartij, waarbij donkere gelovigen werden gedood door een blanke schutter, werd ook de vlag van de Geconfedereerde Staten op veel plekken verwijderd. Het beeld zou, net als andere symbolen van de Geconfedereerde Staten, symbool staan voor racisme en discriminatie.

2. Thomas Jefferson (University of Missouri)
Jefferson was de derde president van de Verenigde Staten, en vandaag de dag eveneens reden tot controverse. De man was een slavenhouder en trouwde met een slavin: Sally Hemmings. Studenten pleiten onder andere om die reden om Jefferson van zijn sokkel te halen. Het standbeeld van de man is anno 2016 echter (nog) niet verwijderd.

3. Woodrow Wilson (Princeton University)
De Woodrow Wilson School of Public and International Affairs zou een geheel andere naam moeten krijgen, als het aan de studenten van de Princeton University ligt. Woodrow Wilson leidde de VS tijdens de Eerste Wereldoorlog en kreeg in 1919 de Nobelprijs voor de Vrede. Wilson had echter ook een donkere kant. De Democraat zou een racist zijn die de scheiding van verschillende rassen binnen het federale overheidspersoneel nastreefde, en deze scheiding zelfs strikter maakte. Het overleg over een eventuele naamswijziging start binnenkort.