Spring naar de content

De kracht van het twittervolk: #VanGaalOut en #MourinhoToUnited

Waarschijnlijk is het zondagochtend feest in Engeland, om precies te zijn bij de supporters van Manchester United. Zodra ze wakker worden en de laatste onthullingen over José Mourinho lezen zullen ze spontaan de kater van het verlies tegen Midtjylland en Sunderland vergeten. Zou de kogel dan nu toch door de kerk zijn?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

In een openhartige bui verklapte Internazionale-bestuurslid Bedy Moratti dit weekend de nieuwe baan van Mourinho: hij gaat naar Manchester. De Portugese trainer was uitgenodigd voor een lunch bij de Moratti’s voorafgaand aan de thuiswedstrijd van Internazionale in de Serie A tegen Sampdoria (het werd 3-1). Daar zou Mourinho hebben bevestigd dat Louis van Gaal na dit seizoen moet plaatsmaken voor hem.

Geruchten
De geruchten over Mourinho liepen natuurlijk al sinds zijn ontslag bij Chelsea eind vorig jaar. Ondanks zijn wangedrag bij die club, was vanaf dat moment ‘The Special One’ (zijn zelfverkozen bijnaam) dé man voor de Mancunians. Maar tot eind 2015 werd er maar geen officiële aanbieding gedaan volgens zijn zaakwaarnemer.

#VanGaalOut
De fans en de Britse media waren toen al een tijdje klaar met huidige trainer Louis van Gaal. Manchester United was uitgeschakeld in de Champions League en daaropvolgende wedstrijden in de Premier League werden maar kansloos verloren. Vorige maand had Van Gaal zelfs nog begrip voor het boe-geroep van de fans na de nederlaag op Ronald Koemans Southampton. Tijdens wedstrijden werden er toen al Manchester United-sjaals met de beeltenis van Mourinho  verkocht. Fans wisten het zeker: Van Gaal is Out en Mourinho is coming to United. Op social media ging het los.

Wat vindt Van Gaal er eigenlijk van? Hij kan zich niet voorstellen dat de clubleiding met Mourinho gesproken heeft. “Ik denk dat ze het mij zouden vertellen als ze met een andere trainer praten.” Mocht de club inderdaad van de trainer af willen, dan zullen ze volgens hem nu al stappen moeten zetten. “Als ze willen veranderen, moeten ze zichzelf voorbereiden. Dat is een professionele houding. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze me eerst inlichten. Zo is mijn verhouding met vice-voorzitter Woodward en de clubbazen.”

Eigen kennis
Van Gaal reageerde destijds overigens verrast op het vertrek van Mourinho bij Chelsea: “Dat was een grote verrassing, ik had ’t niet verwacht. Hij is een fantastische trainer, en heeft een cv dat door niemand in de voetbalwereld kan worden geëvenaard. Maar toch kan dit gebeuren.” Hij wist immers welke eigenschappen een goede trainer moet hebben: “Allereerst moet je resultaten boeken en ten tweede moet de band tussen spelers, trainer en staf goed zijn.” Maandag spelen de Mancunians uit tegen derdedivisieclub Shrewsbury Town in de vijfde ronde van de FA Cup. United dreigt de vier beste ploegen van de Premier League steeds verder uit het oog te verliezen. Zou Van Gaal zijn eigen kennis ter harte kunnen nemen om het seizoen waardig af te maken in plaats van Murphy’s Law te gebruiken als excuus bij een nederlaag? Laten we het hopen.