Binnenkijken: het kleinste viersterrenhotel van Europa
Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: een heel klein boutique-hotelletje (vier sterren) in een vijftiende-eeuws pand.
Boutique hotels zijn in opkomst. U weet wel, niet zo’n onpersoonlijk hotel met tien verdiepingen en een honderdtal kamers waar u na oproep van uw kamernummer verplicht/gezellig mag/moet ontbijten. Boutique hotels zijn juist kleinschaliger en persoonlijker. Zoals deze bijvoorbeeld in een monumentaal vijftiende-eeuws pand in Leiden. Het hotel genaamd Steenhof Suites heeft slechts vier suites en is daarom officieel het kleinste viersterrenhotel van Europa, verder beschikt het over een wijnkelder, een leefkeuken en een dakterras.
Buskruitramp
Het pand met karakteristieke trapgevel kent een rijke geschiedenis.
Het is opgebouwd uit verschillende delen, het voorhuis dateert uit de periode 1460-1466 en de kap van het achterhuis is tussen 1488 en 1500 gebouwd. In Leiden was er ten tijde van de Franse bezetting in 1807 een grootschalige buskruitramp. Een schip dat van Haarlem naar Delft voer had zo’n 18 duizend kilo aan buskruit aan boord en ontplofte midden in de gracht genaamd het Steenschuur. Ruim 2 duizend mensen raakten gewond en er vielen 151 doden. Door de explosie barstten ramen in de verre omgeving en de knal werd volgens (on)betrouwbare bronnen zelfs helemaal in Friesland gehoord. Oké, misschien is Den Haag iets geloofwaardiger. De oorzaak is tot nu toe nog altijd onbekend gebleven. Het gekke is dat het pand, dat gelegen is aan het Steenschuur tegenover de plek des onheils, helemaal niet werd aangetast.
Christelijke kerk
Sinds de vijftiende eeuw heeft het pand altijd een woonfunctie gehad. In 1968 koopt de Christelijk Gereformeerde Gemeente het als vergaderruimte en daarvoor worden de authentieke houtskeletten hersteld en gereconstrueerd. Na deze restauratie krijgt het de naam ‘’t Bruggehoofd’. In 2007 verlaat de Opstandingskerk het pand, de voormalige naburige kerk is nu een sportschool. Sinds 2009 is het in particuliere handen en in 2015 koopt de huidige eigenaresse Sharleen de Boer het en laat het grondig verbouwen met behoud van authentieke details tot boutique hotel.
Luxe, maar gezellig
De verbouwing duurde wat langer dan gepland. “Je wordt echt meegesleept in zo’n verbouwing. Bij die lamp hoort ook die spiegel en wat zou het mooi zijn om eikenhoutentrappen te laten plaatsen. Zo ging het die zes maanden lang.” De inrichting heeft ze zelf uitgezocht. “Ik heb mijn eigen ideeën erop losgelaten. Het hotel is zoals ik het mooi vind. Ik vind het belangrijk dat er een relaxte sfeer heerst in het hotel. Sterrenhotels zijn natuurlijk heel luxe, maar er is minder persoonlijke aandacht. Hier in de gezamenlijke leefkeuken bijvoorbeeld is het luxe ingericht, maar wel altijd gezellig en sfeervol.”
U hoort het: size doesn’t matter.