Spring naar de content

De acht slechtste smoezen om niet te gaan hardlopen

Hoe vaak per dag verzint er ergens iemand een smoes om niet te hoeven gaan hardlopen? Afgaand op de ervaringen in mijn persoonlijke omgeving moet dat toch best een populaire activiteit zijn. Niet dat ik vind dat iedereen zou moeten gaan hardlopen hoor, zeker niet. Maar als je geen zin hebt om er aan te beginnen, zeg dat dan gewoon. Deze acht smoezen gelooft echt niemand meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke ten Katen

1. Ik heb geen tijd
Als je te weinig tijd hebt, moet je gewoon eerder opstaan, zei een docent me ooit. Iedereen bepaalt zelf hoeveel uren er in een dag zitten. Geen zin om een uur eerder op te staan? Even goede vrienden hoor, maar geef de tijd dan niet de schuld. Dat noem je gewoon een gebrek aan motivatie.

2. Ik heb geen goede schoenen
Goede schoenen kun je kopen. En dat hoeven echt geen dure te zijn. Mijn fysiotherapeut rent al jaren op schoenen van 35 euro.

3. Ik kan het niet, ben na honderd meter al bekaf
Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is prima in staat om, al is het maar eventjes, te rennen. Kijk maar eens goed om je heen op het perron als het fluitje van de treinconducteur gaat. Iedere hardloper is ooit bij het begin begonnen. En ja, als je de eerste keer niet verder komt dan de hoek van de straat doet dat natuurlijk wel even pijn. Maar zoals Lance Armstrong ooit zei:

“Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever.”

4. Ik ben een ‘mooi weer’-loper
Er zijn in Nederland zo veel momenten dat je kan zeggen dat het te koud is. Of juist te warm. Of dat het regent. Of sneeuwt. Of waait. Maar geloof me, dat overleeft een gemiddeld mens echt wel.

5. Ik weet niet hoe ik moet beginnen
Google. Het antwoord op (bijna) alle vragen. Op internet zijn gratis schema’s te vinden voor elke loper, van bankzitter tot ervaren marathonloper. Bovendien is een schema niet per se nodig. Zeker in het begin is het ook prima eens te kijken hoe ver je eigenlijk komt en die afstand dan rustig uit te bouwen.

6. Hardlopen is saai
Een moment dat je even niks aan je hoofd hebt. Dat kun je saai noemen ja. Of heerlijk, dat je even je gedachten op een rijtje kunt zetten. De hardlooprondjes op zich zijn trouwens zo saai als je ze zelf maakt. Niemand zegt dat het verplicht is iedere keer datzelfde tempo, diezelfde afstand door datzelfde park te rennen.

7. Ik werk al zo hard, dan heb ik ‘s avonds echt niet meer de energie om te gaan lopen
Maar wel de energie om bijvoorbeeld een avondje de kroeg in te gaan zeker? Juist als je een hele dag hard gewerkt hebt, is het lekker een stukje te gaan lopen, even je hoofd leeg te maken. Echt waar.

8. Ik heb geen discipline
Onzin. Je hebt toch ook de discipline om iedere dag je tanden te poetsen? Discipline is aan te leren.

Onderwerpen