Spring naar de content

Reportage: hebberige huisvrouwen en hun pakezels op de Huishoudbeurs

Nog maar net van de schrik bekomen van de Negenmaandenbeurs was ik, maar ja, wat wil je met aanbiedingen van navelstreng-kunst, recepten met placenta en kolfapparaten zo groot dat ze een koe niet zouden misstaan. Erger dan dit kon het niet worden, dacht ik. Toch wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn
IMG_7190
Demonstratie met slachtoffer

Geheel bij toeval – oké, deels – liep ik in een zaal waar een ge-wel-dig nieuw ramenlapmiddel werd aangeprezen, waar vrouwen hun haren konden laten stylen en waar pannen werden gedemonstreerd die alle andere pannen overbodig zouden maken. De Huishoudbeurs, dus.

Pimp je mand
De Huishoudbeurs wordt ‘ het gezelligste dagje uit met je vriendinnen’ genoemd. Deze 71ste editie heeft een record aan énige activiteiten, zoals klankschaalmeditatie, een workshop mozaïeken, mand-pimpen en een sleutelhanger maken van foam. Verder optredens van Jim Bakkum en Alex, u weet wel die man die jaren geleden over rode rozen zong.

Toegegeven, deze ene zaal viel nog best mee. Oké, je moest uitkijken dat je niet struikelde over de karretjes volgeladen met gekochte en gratis producten en dat je niet werd uitgekozen als ‘vrijwilliger’ (slachtoffer dus) voor een of andere demonstratie, maar soit, dit was best te doen. Ik besloot nog wat verder rond te kijken.

IMG_7192
In de rij voor een gratis stukje pannenkoek
IMG_7188
Een van de weinige mannen

Toen liep ik de zaal ‘Food & Drinks’ binnen, of beter gezegd: ik werd erin geduwd door de menigte, want kuddes vrouwen leken te worden gelokt door de penetrante geur van frituur en speakers waaruit gratis proefsessies en krankzinnige kortingen klonken.

IMG_7189
Nog een pakezel

Pakezel
De Huishoudbeurs, en dan vooral de Food & Drinks-afdeling, staat voor Nederland op z’n lelijkst: hebberige huisvrouwen met ellendige ellebogen en grijpgrage vingers die alles doen voor gratis producten, kortingen en zonder gêne zes plakjes suikervrije ontbijtkoek, vier bitterballen en acht stukjes pannekoek in een zakje doen om te proeven ‘voor dadelijk’. Vrouwen, ja. De enkele aanwezige mannen die waarschijnlijk onder valse voorwendselen waren meegekomen, werden zwaar misbruikt als pakezel.

Ik keek beschaamd om me heen, een promo-meisje bood me troostvol een stukje chocolade aan, maar ik moest hier weg en wel nu. Misschien had ik dit kunnen bedenken toen de gastvrouwen me bij ontvangst geen ‘welkom en veel plezier’ maar een welgemeend ‘sterkte’ wensten.

Voor wie nog durft: de Huishoudbeurs is te bezoeken tot en met zondag 28 februari in de RAI in Amsterdam.