Spring naar de content

De ereplaatsen zijn binnen. Nu oefenen op de 500 meter

Hard openen, een goede bocht, naar je tegenstander toe rijden bij de wissel, nog een goede bocht en dan zo hard mogelijk rechtdoor. Meer is een 500 meter niet. Binnen minder dan veertig seconden is het gedaan, of je nu een hard schaatsende man of vrouw bent. Maar binnen die ruime halve minuut kun je veel verliezen op je concurrenten. Daar kunnen Jorien ter Mors en Kjeld Nuis over mee praten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Nuis veroverde dit weekend achter de ongenaakbare Pavel Koelizjnikov zilver tijdens het WK Sprint in Seoul. Prachtige prestatie, maar met betere 500 meters had de Nederlander zichzelf naar het hoogste podium op het ereschavot gereden. Veertiende en zestiende werd hij op de korste afstand, op respectievelijk 53 en 89 honderdsten van een seconde achterstand van de Russische wereldkampioen. Te veel om goed te maken op de 1000 meter, de afstand die Nuis op zowel zaterdag als zondag in een baanrecord won.

Vooral de tweede 500 meter – een rechtstreeks duel met Koelizjnikov – werd een desillusie. “Ik had een prima start, maar na vijftig meter schaatste hij zo bij me weg, en het gat werd zó groot. Ja, dan raak je je focus kwijt,” zei Nuis daarover tegen De Volkskrant. Hij was blij dat hij dankzij een goede laatste kilometer beslag legde op de tweede plaats. “Ik was erop gebrand het recht te zetten. Als je voelt dat iets erin zit, dan moet je het ook pakken. Ik wilde alsnog voor zilver vechten en ik ben heel blij dat ik op het podium mag staan.”

In het kielzog van Nuis pakte Kai Verbij, die op de 500 meters beter mee kon met Koelizjnikov en tweede en zesde werd, de bronzen medaille. En dat stemde de pas 21-jarige hardrijder tevreden. “Ik kwam hier vooral om te leren. Ik weet nu dat je op dit hoge niveau geen foutje kunt maken. Met brons mag ik echt blij zijn.”

Oefenen
Ter Mors vond zich in de Zuid-Koreaanse hoofdstad in dezelfde situatie als Nuis. De wereldkampioene op de 1000 en 1500 meter was zaterdag de snelste op de kilometer en werd een dag later tweede op dezelfde afstand, maar liet de kans op de wereldtitel liggen op de 500 meter. Zesde en achtste werd ze, waarmee ze uiteindelijk genoegen moest nemen met een derde plaats in de eindrangschikking.

Vooral op de laatste dag verloor ze (te) veel op kampioene Brittany Bowe: 72 honderdsten. “Die race liep niet,” verklaarde ze voor de camera van NOS Studio Sport. “Het was te gehaast en te rommelig. Ik moet op die afstand gewoon nog wat meer oefenen. Er valt voor mij nog veel winst te halen. Toch was het een mooi weekeinde, ik mag niet klagen met brons.”

Gewoon nog een beetje oefenen dus, die 500 meter.

Einduitslag WK Sprint
Mannen

1. Pavel Koelizjnikov (Rus)
2. Kjeld Nuis
3. Kai Verbij
4. Nico Ihle (Dui)
5. Kim Tea-yun (ZKo)

Vrouwen
1. Brittany Bowe (VS)
2. Heather Richardson (VS)
3. Jorien ter Mors
4. Marrit Leenstra
5. Zhang Hong (Chi)