Spring naar de content

Ja, wat is het Dolfinarium nou: een circus of dierentuin?

Dolfinarium Harderwijk heeft het zwaar te verduren. Televisieprogramma Rambam ging undercover in het dierenpark en deed enkele schrikbarende conclusies. Zo zouden de bassins waarin de dolfijnen zwemmen (te) klein zijn en dingt het woord ‘dolfijnrukker‘ nu al mee in de strijd van Woord van het Jaar 2016. De conclusie van de Rambam-redactie: het Dolfinarium is geen dierentuin maar een circus, en heeft dus onterecht een vergunning voor het houden van wilde dieren. Wat is het verschil nu precies?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

De Dikke Van Dale levert inderdaad verschillende definities van de woorden ‘circus’ en ‘dierentuin’, het zal niet verrassen:

Cir-cus (het; o; meervoud: circussen): tent waarin voorstellingen met dressuur, acrobatiek enz. worden gegeven.
Dier-en-tuin (de; m; meervoud: dierentuinen): terrein waar allerlei (vreemde) dieren te bezichtigen zijn.

Volgens Van Dale ontbreekt dus alleen nog de tent in Harderwijk.

Het juridische verschil tussen een circus en dierentuin is vergelijkbaar. PVV’er Dion Graus deed net als de heren en dames van Rambam onderzoek naar het Dolfinarium en legde dinsdag het verschil uit tussen een circus en een dierentuin aan tafel bij Jeroen Pauw. “Het (Dolfinarium – red.) is een dierentuin, maar ze mogen – ik heb dat ook nagevraagd bij de NVWA, de Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit, maar die gaan ook over controle op bepaalde dieren – dieren acts laten doen, en ze mogen ook selfies met dieren laten maken; daar kan de NVWA niet tegen optreden.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (het ministerie waar de NVWA deel van uitmaakt) dat dierentuinen een vergunning nodig hebben. “Zij krijgen een vergunning als ze voldoen aan de eisen die het Besluit houders van dieren stelt aan de verblijven, de verzorging, de registratie en werkwijze”, aldus de RVO. “Volgens het Besluit houders van dieren is een dierentuin een ‘permanente inrichting waar levende wilde dieren worden gehouden om gedurende ten minste 7 dagen per jaar te worden tentoongesteld aan het publiek, met uitzondering van circussen en dierenwinkels’.”

En het Dolfinarium zelf? In een online reactie laat ‘het grootste zeezoogdierenpark van Europa’ weten op de aantijging van Rambam: “Die conclusie mist elke reële grond. Het trainen van dieren staat niet gelijk aan een circus-aanpak. Net zomin als dressuur in de paardensport een circusactiviteit is. Het samenspel tussen mens en dolfijn past in alle opzichten ruimschoots binnen alle wettelijke regelingen waar het Dolfinarium aan moet voldoen, net zoals alle dierentuinen dat moeten.”

‘Rambam’ gemist? Hier ziet u de aflevering terug. Oordeel zelf.

Onderwerpen