Wie is er beter voor het geld: een Republikein of Democraat?
Ook op de aandelenbeurzen ging de aandacht deze week uit naar de overwinning van vastgoedmagnaat en tv-persoonlijkheid Donald Trump op Super Tuesday. Op de beursbuis duikelden de experts over elkaar heen met hun meningen wat Trump als president zou betekenen voor Wall Street.
De algemene gedachtegang is dat een Republikeinse president beter is voor business dan een Democratische. Maar Trump, die graag over zichzelf praat in de derde persoon, is zeker geen vriend van Wall Street. De andere huidige presidentskandidaten overigens ook niet. Vooral de banken krijgen zowel uit linkse als uit rechtse hoek rake klappen.
In 2012 werd The Donald altijd op de dinsdagen (Trump Tuesday) gebeld door de ochtendshow Squawk Box van de Amerikaanse zakenzender CNBC. Zijn commentaar was meestal verfrissend. Hij nam geen blad voor de mond en vooral het OPEC-kartel kreeg er flink van langs. Ook de ‘Amerikaanse bedrijven’ die hun producten vooral in het buitenland maken en via allerlei constructies de Amerikaanse belastingen ontwijken, kregen een veeg uit de pan. Het protectionisme straalde ervan af, al had hij het destijds nog niet over muren bouwen.
Trump heeft sowieso weinig vrienden in welke sector dan ook. Het is daardoor lastig te voorspellen welke bedrijven zullen profiteren in het geval The Donald president van de Verenigde Staten wordt. Wellicht de vastgoedsector, waarin hij zelf zijn fortuin vergaarde, of de bouwbedrijven die de door hem geopperde muur langs de Mexicaanse grens gaan bouwen.
Trump moet wellicht ook een muur optuigen langs de Canadese grens. Na zijn overwinning op Super Tuesday is het aantal zoekopdrachten via Google naar ‘Hoe te emigreren naar Canada’ enorm gestegen.
Terug naar de vraag: wie is beter voor de markt. Een Republikein of Democraat? Op basis van de historische koersperformance van de Dow Jones-index vanaf het begin van de vorige eeuw blijkt dat de Democratische presidenten tot nu toe beter scoren dan de Republikeinse eindbazen. Sinds het aantreden van de huidige Democratische president Barack Obama in 2009 is de Dow Jones-index met ruim 100 procent gestegen en hij heeft nog tot januari 2017 te gaan.
De Republikein Ronald Reagan, die de scepter zwaaide tijdens het yuppentijdperk van de jaren ’80, zag de Dow Jones-index met 135 procent stijgen. George Bush (senior), de partijgenoot die in 1989 het stokje van Reagan overnam scoorde een performance van plus 45 procent. De Democratische president Bill Clinton (1993-2001) had vol de wind in de zeilen. Onder zijn presidentschap explodeerde de Dow Jones-index met bijna 230 procent.
George Bush junior, die in 2001 Clinton opvolgde, kreeg zowel het spatten van de internetzeepbel in 2001 als de financiële crisis in 2008 voor de kiezen. Onder Bush jr daalde de beurs met 25 procent.
Er is een man die Wall Street op zijn duimpje kent en dat is Michael Bloomberg. Zijn gelijknamige zeer kostbare terminals, één terminal kost zo’n 25.000 dollar per jaar, staan in alle dealing rooms en op de bureaus van de top-bestuurders van beursgenoteerde bedrijven. Volgens de laatste berichten lijkt het echter onwaarschijnlijk dat Bloomberg als onafhankelijke kandidaat een gooi gaat doen naar het Amerikaanse presidentschap.
Belangrijker dan de nieuwe bewoner van het Witte Huis is echter wat er in het Amerikaanse Congres gaat gebeuren. Daar staan de Republikeinen en Democraten lijnrecht tegenover elkaar en worden vrijwel alle plannen gedwarsboomd. Wat de grootste economie ter wereld vooral nodig heeft is een bruggenbouwer. Een president die de vrijwel onoverbrugbare kloof tussen de Republikeinen en de Democraten in het Congres weet te slechten.
Obama begon veelbelovend, maar kon die kloof niet overbruggen. En het is nog maar de vraag of muurbouwer Trump en de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, zulke bruggenbouwers zijn?
Het is nog een lange race naar het Witte Huis en er kan van alles gebeuren. Trump zal waarschijnlijk voor de meeste verrassingen en commotie blijven zorgen. Misschien is hij wel te porren voor het plan van Ray Dalio. De baas van Bridgewater Associates, het grootste hedgefonds ter wereld, stelde dat er nog maar één middel over is om de economie te stimuleren en dat is via belastingvoordelen of het rechtstreeks storten van geld op de bankrekening van de consument. In de economische literatuur wordt dit ‘helicoptergeld’ genoemd.
Trump zal het waarschijnlijk letterlijk nemen en in een grote liveshow daadwerkelijk met helicopters bankbiljetten gaan strooien. Nu maar hopen dat de dollars dan binnen de Amerikaanse grenzen neerdwarrelen en niet over de muur waaien.