Ieder pop-upmuseum kan een voorbeeld nemen aan de Tefaf (****)
Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: de opening van kunst- en antiekbeurs Tefaf.
Donderdagavond, het is file. Niet alleen op de A2, ook in de lucht. De privéjets vliegen af en aan – letterlijk uit alle windstreken. Maastricht is eens niet alleen de hoofdstad van Limburg, maar van heel kunstminnend Europa.
Alleen al de recent ontdekte The Unconscious Patient van Rembrandt van Rijn is reden om een bezoek te brengen aan Maastricht, een kunstbeurs waar het eens verrassend niet-Amsterdams was. Het publiek was ingetogen chic, al doet het gerucht de ronde dat rapper Kanye West de Tefaf ook zal komen bezoeken.
Uit het TEFAF Art Market Report 2016 blijkt dat de wereldmarkt kunstmarkt in 2015 qua waarde is gedaald van 68,2 miljard naar 63,8 miljard dollar. De organisatie zet dit jaar dan ook alles op alles om dit de meest luxueuze editie ooit te laten worden, zodat de genodigden zich nergens druk om hoeven te maken en zorgeloos kunnen genieten van al het moois, of beter nog: iets zullen aanschaffen.
Er lagen meer dan 15.ooo oesters klaar om leeg geslurpt te worden. De decoratie bestond uit 100.000 verse witte bloemen. En de gasten konden zich per Mercedes (S-Klasse) terug laten zoeven naar Amsterdam voor 759 euro. Is dat nog te ordinair? Dan kunt u met de chopper naar het Amsterdamse worden gevlogen voor 3.750 euro, of met de privéjet 5.400 euro.
Het absolute topstuk van de beurs is inmiddels al verkocht: The Unconscious Patient (Smell) van ons eigen Rembrandt. De New-Yorkse verzamelaar Thomas S. Kaplan legde er, nog voor de beurs opende, een bedrag met zes nullen voor neer. Veel ruimte heeft hij niet nodig: het schilderij is 21,6 bij 17,8 centimeter. (Reken dat maar eens om in euro per vierkante centimeter.)
Onder het genot van een heilbotje en een ossenhaasje slenterde kunstminnend Europa langs de verscheidene galeries. Bekend is dat een drankje het joie de vivre-gevoel versterkt. Ach, laten we eens gek doen. We kopen het. Drie mille! Cash of card?
Eindoordeel:
De Tefaf is zoals ieder jaar weer elegant en haast on-Nederlands. Het schoolvoorbeeld voor ieder pop-upmuseum. De Tefaf loopt nog tot 20 maart. Een kaartje kost 40 euro. Maar voor dat geld loopt u misschien Kanye West, Calvin Klein of Silvio Berlusconi tegen het lijf.