Spring naar de content

De reddingsactie van Edwin van der Sar in Noordwijk

Noordwijk was dit weekend even wereldnieuws. Recordinternational Edwin van der Sar trok zijn neongroene handschoenen uit de kast om zijn oude club te helpen. Veel (internationale) pers, een recordaantal toeschouwers en zelfs een relletje waren het gevolg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

“Ik moet mijn oude club helpen, ik doe het voor Noordwijk, niet voor mijzelf,” aldus Edwin van der Sar die nog altijd lid is van VV Noordwijk. Van 1985 tot 1990 keepte hij hier, Louis van Gaal ontdekte hem en nam hem mee naar Ajax. De rest is geschiedenis: Van der Sar speelde tot 1999 in Amsterdam, vervolgens twee jaar bij Juventus, vier jaar bij Fulham en tot slot van 2005 tot 2011 bij Manchester United. In 2011 nam hij afscheid van het keepersvak en ging hij aan de slag als bestuurder bij Ajax.

De recordinternational kan terugkijken op een indrukwekkende carrière: bij Ajax werd hij vier keer landskampioen en bemachtigde hij drie keer de KNVB-beker. Verder won hij twee keer de Champions League (met Ajax en Manchester United), werd hij vier keer Nederlands Keeper van het Jaar en twee keer Europees Keeper van het Jaar.

Redding nabij
Ondertussen was er paniek in Noordwijk: eerste keeper Mustafa Amezrine was geblesseerd en de roodwitten hadden ook nog eens verloren van hun eeuwige rivaal Quickboys uit Katwijk. De Noordwijkers (momenteel tweede) kunnen zich geen fouten meer permitteren in de achtervolging op de Katwijkers (eerste). Van der Sar hoorde van dit voetbaldrama en bood zijn hulp aan toen hij de Noordwijkse voorzitter tegenkwam bij een wedstrijd van Ajax. Noordwijk kreeg toestemming van de KNVB en afgelopen donderdag trainde de veteraan mee met zijn oude club. De redding leek nabij.

Gebrek aan vertrouwen
Er waren overigens niet alleen positieve reacties op de reddingsactie van de boomlange keeper. Derde doelman Sven van Hensbergen, die dus gepasseerd werd voor deze wedstrijd, is per direct opgestapt. Hij verklaart: “Ik heb niets tegen Van der Sar. Hij belde me en hij heeft uitgelegd dat hij het voor de club doet. De club kan zeggen dat het vragen van Van der Sar niet een gebrek aan vertrouwen richting ons, de andere keepers, is, maar ik voel dat wel zo.” Tweede doelman Dammes van der Poel had wel begrip voor de situatie. “Voor de club is alles beter, dan moet ik maar even aan de club denken in plaats van aan mij zelf, ondanks dat het jammer is.”

Flashbacks
Zaterdag matchday. Zo’n 2500 toeschouwers (ongeveer de hele kustplaats Noordwijk dus) verzamelen zich voor dit bijzondere duel. Onder het publiek ook de vrouw en vader van Van der Sar, die waarschijnlijk flashbacks  kreeg naar 30 jaar geleden toen hij zijn zoon ook al aanmoedigde. De spelers van Noordwijk lopen het veld op onder luid applaus. Je ziet het publiek zoeken, want tussen alle pers op het veld was het moeilijk de spelers te onderscheiden. Dankzij diezelfde pers gaat de wedstrijd zelfs later van start, omdat ze zich met z’n allen achter het doel van Van der Sar hebben verschanst. Nadat cameramannen, fotografen en journalisten zich achter de borden en wat meer verspreid langs het veld hebben opgesteld, kan de wedstrijd eindelijk beginnen.

Penalty
De tijdelijke keeper heeft het aanvankelijk rustig. Hij geeft aanwijzingen: “Naar links”, “Laat maar” en “Op rechts”. Tips die gehoorzaam worden opgevolgd; want ja, Van der Sar zegt het. Zijn eerste wapenfeit ging direct de hele wereld over. Noordwijk krijgt een penalty tegen. Van der Sar doet waar hij goed in is, op dezelfde manier als tijdens de Champions League-finale van 2008 – wijzend naar de ene hoek, duikend naar de andere – stopt hij de strafschop van Jorn van Lunteren.

In de tweede helft gebeurt er niet veel op Sportpark Duinwetering, tot de 73ste minuut. Jodan Boys breekt door de verdediging en Mo Bellahcen laat Van der Sar kansloos. Een schok gaat door de tribune en Goudse held Ballahcen wordt op handen gedragen – hij is de laatste ooit die bij de Nederlandse recordinternational heeft gescoord. De Noordwijkse eer wordt nog een beetje hersteld, in de blessuretijd zorgt Jaap van Duijn voor de gelijkmaker.

Titel uit zicht
De reddingsactie van Van der Sar heeft helaas niet geholpen. De titel is verder uit zicht voor VV Noordwijk na dit gelijkspel. Quick Boys won wel en staat nu zes punten voor. Met nog zes wedstrijden te gaan in de Hoodklasse, geven de Katukkers die voorsprong waarschijnlijk niet zo snel uit handen. Volgende week staat eerste doelman Mustafa Amezrine gewoon weer in het doel, tenzij Jasper Cillessen zich opeens meldt in Noordwijk.