Spring naar de content

Maria Sjarapova is ‘een beetje dom’, maar ook ‘heel moedig’

“Maria Sjarapova heeft groot nieuws,” zo liet haar management afgelopen week mysterieus weten. Er werd gedacht aan een afscheid, het bleek doping: het sinds 1 januari aan de dopinglijst toegevoegde meldonium. Het ging een week lang nergens anders meer over. Een overzicht van de reacties op haar biecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Tien jaar lang gebruikte Sjarapova meldonium op voorschrift van haar huisarts. Het middel is ontwikkeld tegen hart- en vaatziekten en zou het herstel en uithoudingsvermogen van sporters kunnen bevorderen. De 28-jarige tennisster zou het hebben gebruikt omdat ze vaak ‘grieperig was en haar familie kampte met diabetes’.

Een email over de toevoeging van meldonium liet Sjarapova ongeopend en ook haar stafleden zouden haar niet hebben ingelicht. Sjarapova werd tijdens de Australian Open positief getest. De tennisster besloot haar persconferentie met: “Ik heb een grote fout gemaakt. Ik wil niet op deze manier afscheid nemen van de tennissport en hoop op een nieuwe kans.”

Succesvol
De tenniswereld reageerde geschrokken. Maria Sjarapova, nog geen 30 jaar en de huidige nummer zeven op de wereldranglijst, wordt als een van de succesvolste tennissters van de afgelopen tien jaar gezien. Ze won tot nu toe 35 WTA-titels, alle grandslams en Roland Garros zelfs twee keer. Haar prijzengeld bedraagt bijna 36, 5 miljoen dollar. Natuurlijk stonden grote merken, zoals Nike, Porsche, Tag Heuer en Head, in de rij om met haar looks reclame te maken. Ze had zelfs haar eigen chocolaatjes genaamd Sugarpova. Forbes schatte haar inkomen in 2015 op 23 miljoen dollar.

Beetje dom
Na haar biecht kreeg Sjarapova verschillende steunbetuigingen van haar collega-tennissers, onder wie van Serena Williams. De huidige nummer één van de wereld vond het goed dat Sjarapova de verantwoordelijkheid nam voor haar positieve dopingtest. “Ze was open en eerlijk, dat vind ik moedig.” Rafael Nadal steunde haar echter niet. “Ik wil graag geloven dat het een fout is van Maria, dat ze dit niet expres heeft gedaan. Maar het is duidelijk dat ze nalatig, onachtzaam en een beetje dom is geweest. De regels zijn duidelijk. Daar moet ze nu voor boeten.”

Ook tennislegende John McEnroe gelooft niet dat de Russin niet wist dat ze een verboden medicijn gebruikte. “Het is moeilijk te geloven dat niemand in haar team, dat uit zo’n dertig man bestaat, of Maria zelf niet wist dat dit ging gebeuren.” Novak Djokovic is bevriend met de de 28-jarige tennisster. “Als een vriend vind ik het heel spijtig dat ze dit meemaakt. Ik heb medelijden met haar, ik wens haar het allerbeste. Aan de andere kant ben ik een topsporter en heb ik altijd geloofd in eerlijke sport. Voor het schenden daarvan moeten consequenties zijn.”

Uren na de persconferentie zegde Nike het contract met de tennisster op. “We zijn bedroefd en verrast door het nieuws over Sjarapova”, aldus een woordvoerder van Nike. “We hebben besloten de relatie met Maria te staken nu het onderzoek bezig is. We houden het in de gaten.” Porsche en Tag Heuer volgden, alleen Head blijft de Russin trouw.

Verkeerd
En dat vond Andy Murray vreemd: “Ik denk dat het belangrijk is om alle feiten te verzamelen, in plaats van een contractverlening aan te bieden. Ik zou het anders gedaan hebben.” Murray reageerde net als Djokovic, McEnroe en Nadal op de persconferentie van het ATP-toernooi van Indian Wells, en hij is duidelijk: “Een medicijn gebruiken dat je noodzakelijkerwijs niet nodig hebt, is verkeerd. Als je het niet gebruikt waarvoor het bedoeld is, dan gebruik je het voor de prestatie bevorderende effecten ervan.”

Verrotte citroen
Inmiddels is bekend dat er 99 sporters sinds 2016 positief zijn bevonden op dit middel, in minimaal zes sporten, onder wie de Russische sprinter Pavel Koelizjnikov en de Ethiopisch-Zweedse loopster Abebe Aregawi. Volgens De Volkskrant is meldonium gewoon (en nog steeds) te koop bij elke apotheek en ruikt het goedje een beetje naar verrotte citroen. In het bijsluiter staat zelfs: ‘Sporters profiteren van dit product.’ En: ‘Inname wordt beveelt bij (onder andere) hoge fysieke activiteit, inclusief sporters.’ In Amerika, waar Sjarapova sinds haar zevende woont, is het middel overigens verboden.

Voorlopig is Sjarapova geschorst. Dat betekent dat ze niet meedoet aan de Olympische Spelen in Rio deze zomer. In een bericht op Facebook laat ze weten ondanks alles blij te zijn met de steun. “Ik ben trots dat ik jullie mijn fans mag noemen. Al jullie steun en loyaliteit zorgt voor een glimlach op mijn gezicht.”