Spring naar de content

Sven Kramer haalt zijn vingers uit zijn neus

Schaatscoach Jillert Anema zwiept op het ijs van Thialf zijn armen als een dirigent de lucht in. Dit is prachtig mensen, lijkt hij te zeggen tegen het publiek, en u maakt er deel van uit. Het geluid in de Friese schaatstempel zwelt aan. Het beste is voor het laatst bewaard. Sven Kramer en Jorrit Bergsma gunnen de supporters tijdens de afsluitende wereldbeker misschien wel het mooiste gevecht van het seizoen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Wie zaterdagavond thuiskwam, zich op de bank vleide en op Teletekst eens rustig de schaatsuitslagen van de dag doornam, zag, aanbeland bij de vijf kilometer, een voorspelbare ranglijst: Kramer één, Bergsma twee, Pedersen drie. Einduitslag wereldbeker op de langste afstanden: idem dito. Niets gemist, zo op het eerste oog.

Toch doet een ieder die van schaatsen houdt en het vijf kilometer lange gevecht tussen Kramer en Bergsma heeft gemist er goed aan het slot van de wedstrijd nog eens terug te kijken (dat kan hier). De twee langeafstandspecialisten drijven elkaar ronde na ronde tot het uiterst. Met een onwaarschijnlijk rondje 28,3 van Kramer als absoluut hoogtepunt. De gilletjes van opwinding van commentator Martin Hersman zeggen genoeg.

Eer
Na afloop zat Kramer met een glimlach van voldoening op de boarding in Thialf: “Dit is mooi, he?” Nee, dit ging natuurlijk niet om de winst in de wereldbeker, zei hij. Dit was een wedstrijd om de eer. Bergsma is de enige die zo nu en dan in staat is Kramer pijn te doen. De beste schaatser aller tijden vindt die concurrentie heerlijk. Het dwingt hem de vingers uit zijn neus te halen die hij er tijdens wedstrijden waar Bergsma ontbreekt heeft ingestopt.

Samen bouwen Kramer en Bergsma op naar een ultieme explosie van klasse en kunde, over twee jaar tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Allebei verdedigen zij daar een titel (Kramer op de vijf kilometer, Bergsma op de tien) en beiden zijn ze voornemens uit Zuid-Korea terug te keren met twee gouden plakken om de nek. Zowel Kramer als Bergsma concludeerde zaterdag ‘op schema te liggen’.

In de tussentijd genieten de schaatsliefhebber van de heroïsche gevechten tussen twee Friese krachtpatsers.