Spring naar de content

Zwart dandyisme: kleed je elegant, dan ben je minder verdacht

Wie aan een dandy denkt, komt zeer waarschijnlijk uit bij namen als Oscar Wilde, Truman Capote en Salvador Dalí. In Nederland is Jort Kelder het bekendste voorbeeld van het moderne dandyisme, maar grotendeels lijkt deze modieuze levensstijl aan westerse estheten besteed. Lijkt. Gisteravond zond de AVROTROS de documentaire Black Dandy uit, over zwart dandyisme en al haar facetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het succes van de Amerikaanse hiphopscene is van grote invloed geweest op de kledingstijl van Amerikaanse jongeren vandaag de dag. Hiphop is voor hen de norm geworden, met Pharrell Williams, Jay-Z en Kanye West als belangrijkste boegbeelden. In de New Yorkse wijk Brooklyn is een tegenbeweging ontstaan: zwarte mannen die met elegantie terugslaan. In de VS, waar rassendiscriminatie oplaait,  is het bovendien een manier om je te wapenen. In de documentaire stelt een van deze stijlvolle New Yorkers: ‘If we don’t look good, we’re suspects.’

De makers van de documentaire – de Franse Laurent Lunetta en Ariel Wizman – nemen de kijker mee langs de Europese catwalks,  Amerikaanse modehuizen en het continent waar het zwarte dandyisme zijn oorsprong kent: Afrika. Ze bezoeken de sapeurs in Congo, gesoigneerde heren die bij wijze van politiek protest demonstreerden tegen de gevestigde orde.

Al met al biedt Black Dandy een interessant kijkje achter de schermen.

Bekijk de documentaire door op onderstaande afbeelding te klikken.

dandy1

Onderwerpen